Личните карти ще са с електронна идентичност само при изрична заявка

Личните карти ще имат т. нар. електронна идентичност от 2018 година, като само при изричното искане на гражданите тази информация няма да бъде въвеждана в документите за самоличност. Промените в Закона за българските лични документи бяха приети на второ четене в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Те предвиждат в заявлението за издаване на лична карта да бъде отбелязано нежеланието на съответното лице да предостави биометрични данни, които да бъдат интегрирани в документа. 

От Вътрешното министерство аргументираха промяната с предстоящите инвестиции в техника и оборудване за новите карти. "Предстоят инвестиции и е важно във всички документи да има електронен идентификатор", аргументира се представител на МВР на заседание на комисията. Съветникът за електронно управление към кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова Божидар Божанов даде примери с Естония и Финландия, където били въведени два различни варианта. В Естония за отпадането на идентификатора в документите за самоличност трябва да бъде заявено категорично от собственика им. В резултат в Естония е на едно от челните места по електронно управление, обясни Божанов.

В началото на март комисията отхвърли предложението за интегрирането на електронен чип в документите по предложение на председателя ѝ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Това доведе до недоволство от страна на депутати от Реформаторския блок, които подчертаха, че това решение може да забави въвеждането на електронното правителство и електронното гласуване. След това Цветанов обяви, че зад настояването за чип в личите карти стои "някакъв личен интерес". По думите му не може с преходни и заключителни разпоредби на закона за електронната идентификация да се променя специален закон - този за българските лични документи.

В крайна сметка през април правителството прие промени в закона за личните документи, с които се дава възможност българите да имат карти с електронен чип от 2018 г. Всеки ще може да откаже и да реши електронната му идентификация да не бъде в личната карта. Текстовете обаче все още не са разгледани в пленарна зала, не са минали и през вътрешната и през транспортната комисия.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини