Започна хуманитарна пауза в сирийския град Алепо

В сирийския град Алепо в 08:00 часа местно време (05:00 ч по Гринуич) влезе в сила обявената от Русия "хуманитарна пауза". Чрез нея жителите и бунтовниците ще имат възможността да напуснат града. Ще бъдат отворени осем хуманитарни коридора - шест за евакуирането на цивилни, болни и ранени и два за изтеглянето на въоръжени бунтовници.

Преди ден Москва съобщи, че примирието ще продължи 11 часа, а не 8 както беше първоначално обявено. Снощи сирийската армия каза, че то ще трае три дни. В Берлин руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да удължи "колкото е възможно" спирането на въздушните удари.

Сирийското правителство съобщи, че изтегля войските от позициите им в няколко района на Алепо, за да позволи на бунтовниците да напуснат източните райони на града през специално създадените коридори, предаде ТАСС. "Властите са взели всички мерки за безпрепятственото евакуиране на мирните жители и ранени, както и за изтеглянето от източните квартали на въоръжените бойци", увери правителството.

Сирийската агенция САНА съобщи, че група жители и бойци без оръжия са започнали да излизат от обсадените от армията части на града тази нощ. Сред тях има болни и ранени. Военни и доброволци от Сирийския Червен полумесец им оказват помощ и ги съпровождат до местата за временен подслон.

В изявление на командването на сирийската армия се казва, че в някои квартали терористите пречат на евакуацията на мирното население, вземат граждани за заложници и дори откриват огън по колоните с напускащи жители. Командването призова бойците от въоръжените групировки, контролиращи източните райони на Алепо, "да се възползват от амнистията и да прекратят съпротивата", съобщи САНА, цитирана от ТАСС. "Съдбата на бойците, които не сложат оръжие, е предрешена", предупреди командването на сирийската армия.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини