Здравен експерт: Нарушенията в лечебните заведения не трябва да се крият

Грешките не трябва да бъдат крити и нарушенията в лечебните заведения също не трябва да се крият. Има няколко начина чрез жалбите и сигналите от страна на пациентите. Информираността на българските граждани все повече се увеличават.

Това каза пред БНТ Златица Петрова, директор на агенция „Медицински одит.“

Най-често гражданите сигнализират за качеството на лечението - това са 62% от подадените жалби и сигнали.

Медицинската помощ се предоставяна на всеки един гражданин, зачитайки правата му във всички сфери. Освен това целта на медицинската помощ да оказва на базата на своевременост и качество. За да докажем някакво поведение, което не отговаря на правилата и стандартите ние трябва да имаме безспорни доказателства. 4-5% от сигналите са свързани с правото на информация и 8-10% морално-етични проблеми.

Когато има ценоразпис, който задължително трябва да бъде поставен във фоайето на болницата. Пациентът трябва да бъде запознат с финансовите условия на болницата. Проблемът са т.нар. дарения, допълни още Петрова.

Според процедурата първо трябва да се подаде жалба. Отива екип на „Медицински одит“ и търси доказателства навсякъде – в Касата, извън Касата, среща се с лекаря, поясни още Златица Петрова.

Третият проблем е Спешната помощ – най-вече с организацията, предаването на сигнала от 112 на 150, преценката, която се прави. Тя е много важна. Но въпросът е и двустранен, защото гражданите трябва да знаят точно в кои случаи се вика линейка.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини