Оптимисти сме въпреки кризата. Преглед на националния печат

„24 часа": Станишев в УНСС: В бурно море сме, но имаме котва. "Не можем да гледаме през розови очила. Ясно е, че корабът ни се люшка, влизаме в бурно море и несигурни води. Затова е важно хората да знаят, че държавата не е без управление". Така премиерът Сергей Станишев очерта положението на България в кризата на лекция в УНСС вчера.
Според него годината ще приключи с висок икономически растеж от 6,5%. Резервите ни са 28 млрд. евро и това било котвата за икономиката ни.
"Всеки се пита как ще гледа семейството си в кризата. За мен е важно да се погрижим така, че всеки човек, който изпитва затруднения, временно отпада от работа заради промяна в конюнктурата, да не се почувства изоставен и извън борда", заяви премиерът.
САЩ ни режат за визите, пише „Новинар". Разочаровани сме, че най-вероятно България няма да стане част от програмата на САЩ за безвизов режим, каза вчера министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пред членовете на Българо-американската търговска камара. Според нея българското правителство направило всичко възможно да обърне тенденцията в отношението на американската администрация.
В отговор посланикът на САЩ Нанси Макълдауни отправи към представителите на бизнеса успокоителни думи: "Наистина България остава извън тази програма засега, но в бъдеще нещата може да се променят." Ние ще помагаме на страната, защото желаем да улесним търговията и пътуванията, каза още тя.
„Стандарт": Маратонка издаде убиеца на Стоян. Двама младежи са вече зад решетките за садистичното убийство на студента Стоян Балтов. Други трима от нападателите обаче още не са разпитани, а може да се окаже, че именно един от тях е нанесъл повечето фатални удари в главата на Стоян.
На заседанието на съда вчера стана ясно, че отпечатък от маратонка по лицето на зверски пребития студент е издал още един от убийците му. Досега прокуратурата имаше улики само срещу единия от нападателите - Вили Георгиев. Другият - Александър Данаилов, се размина с 500 лева гаранция, защото свидетелските показания бяха много противоречиви. Според новата съдебна експертиза обаче има отпечатъци именно от лявата маратонка на Данаилов по лицето на убития. Съдията по делото прие това като категорично доказателство, че това е един от общо 11-те смъртоносни удара в главата на Стоян. За това от вчера двамата си правят компания в ареста.
Външно: Няма спор за имотите ни в Русия и Полша, пише „Труд". Няма спор чия е собствеността на българските дипломатически представителства във Варшава и в Москва - имотите принадлежат на държавата ни.
Това заявиха вчера от МВнР по повод публикувания ден по-рано доклад на Сметната палата, в който се констатира, че част от българските имоти в тези две столици са с неуреден правен статут.
Докладът засяга периода от началото на 2006 до края на 2007 г. От Външно подчертаха, че нито един имот зад граница не е продаван. Що се отнася до констатацията за конфликт на интереси въвВаршава, където е сключен неправомерно договор за наем с местна фирма без наличие на акт за собственост, този случай вече е приключен. През 2003 г. договорът с фирма "Одра" е прекратен едностранно, срещу нея е заведено дело и то е спечелено окончателно и без право на обжалване на 10 октомври 2008 г., научи вчера "Труд".
Половината българи са оптимисти въпреки кризата, пише "Дума". Основните опасения на българите във връзка със световната финансова криза са, че ще бъдат засегнати покупателните им възможности. Това показват резултати от национално представително проучване на НЦИОМ за обществените нагласи в началото на декември. Засега за икономическа криза повече се говори, отколкото се усещат реални последици, заяви шефката на НЦИОМ Лидия Йорданова.
Според проучването 47% от интервюираните се страхуват, че вследствие от кризата няма да могат да си позволят обичайните вещи за лична употреба, а 46% се опасяват, че няма да могат да плащат битовите си разходи. Все пак почти половината от запитаните не очакват влошаване на материалното си състояние. Най-голям е делът (34%) на тези, които очакват, че то няма да се промени, а 14% дори са на мнение, че материалното им състояние ще се подобри.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини