В неделя се връщаме към астрономическото време

В 4:00 ч. сутринта на 30 октомври ще преместим часовниците си един час назад и ще се върнем към астрономическото време. Другояче казано в нощта срещу неделя ще имаме възможност да поспим 60 минути повече.

Често се твърди, че първият предложил лятното часово време е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано. За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина" през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 година.

Сред сочените плюсове за преминаване от лятно към зимно часово време са пестенето на енергия, чисто икономически, както и осигуряването на повече светлина и повишаване активността па хората. Според много специалисти обаче смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия, докато други експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини