0 °C

Министър Василева и кметът Караиванов подписаха договора за Водния цикъл на Асеновград

  Минисътърт на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Асеновград Емил Караиванов подписаха днес договор за безвъзмездна финансова помощ за интегриран проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води и рехабилитация на канализационната и водопроводната мрежи на града. "Този договор дава старт на най-големия проект, реализиран някога в Асеновград. Отдавна се подготвя, но заради спирането на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." нямаше техническа възможност да бъде изпълнен в стария програмен период", подчерта министър Ивелина Василева. Тя не пропусна да отбележи, че изграждането на 59-ата пречиствателна станция за отпадъчни води по ОП "Околна среда" започва на Димитровден - Деня на строителя.

  С изграждането на водния цикъл на Асеновград ще се решат много проблеми. ВиК мрежата на града е силно амортизирана, а загубите на вода достигат 53%. Чести са и авариите по канализацията, което води до замърсяване на почвите и водите. С рехабилитацията на ВиК-системата ще се предоставят качествени услуги на населението и бизнеса. Изпълнението на строителните дейности може да започне в най-кратки срокове, защото Община Асеновград вече е провела обществените поръчки и е избрала изпълнители за осъществяване на предвидените дейности по проекта.

  По "Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа с изграждане на ПСОВ за гр. Асеновград, България", както е пълното име на проекта, ще бъде изградена пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) с капацитет 65 350 еквивалент жители. По този начин ще се предотврати замърсяването на река Чепеларска в района на Асеновград, както и замърсяването на Марица, чиито проток тя се явява. Предвижда се изграждане на 6,5 км главна канализационна мрежа, и рехабилитация на общо 16,8 км канализационна мрежа (12,2 км главна и 4,6 км второстепенна) и 4 км второстепенна водоснабдителна мрежа. С предвидените инвестиционни мерки ще се намалят загубите на питейна вода във водопроводната система и и ще бъдат подобрени водоснабдителните услуги и съответно хигиенните и здравни условия в проектната област. И още:

  - свързване на 100% от населението към канализационната мрежа

  - намаляване на водните загуби в канализацията и значително понижаване на замърсителния товар, който се зауства във водоприемника

  - създаване на нови краткосрочни работни места по време на строителните работи, както и дългосрочни такива за експлоатацията и поддръжката на ПСОВ

  Общият размер на инвестицията е 106 072 089 лв. като проектът се съфинансира от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020, Приоритетна ос "Води", "Изпълнение на ранни ВиК проекти". Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 80 033 190 лв., а съфинансирането от страна на Община Асеновград - 8 557 899 лв.

  Източник: asenovgrad.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Тя
   Тя
   0 0
   15:42, 31 окт 2016
   Министърът на околната среда василева ли е или e борисова?
   Не всичко е борисово :)

  Хороскоп за 17.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  17 яну 2021
  Последни новини