Доларът се срина

Доларът се срина срещу еврото и йената във вторник, след като Федералният резерв свали нивата на американските лихви с повече от очакваното до рекордно ниски стойности, което намали привлекателността на зелените пари.

В борбата с рецесията централната банка на САЩ определи лихвата да бъде на ниво от 0,25 процентни пункта. Експертите от институцията смятат, че това рекордно ниско равнище ще се задължи за доста дълго време.

Това е най-ниското ниво на лихвата в страната от 1954 година насам. Финансовите пазари очакваха лихвите да бъдат свалени с най-много 75 базови пункта.

В момента базовият лихвен процент на САЩ е по-нисък от обявените от Bank of Japans 0.30 процента.

Крайният резултат от вчерашните събития са на практика американски нулеви лихви, както и обещание от официалните власти за използване на всички възможни средства срещу рецесията.

Еврото достигна 1.4018 долара в полунощ българско време спрямо 1.3695 долара късно в понеделник. Загуби бяха отбелязани и в обменния курс с йената, където един долар стигна 88.98 йени от 90.63 йени.

Еврото отбеляза значителни печалби спрямо долара в сравнение с началото на декември, когато равнището му беше от 1,27 долара. Британският паунд също стигна до рекордно ниски равнища спрямо еврото, достигайки равнище от 1.1075 евро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини