Москов: Ще има увеличение на заплатите в здравеопазването

Увеличение на заплатите в сферата на здравеопазването ще има въпреки че работодателите не признаха колективния трудов договор, обявен от здравното министерство. Това увери министърът на здравеопазването Петър Москов в интервю по Би Ти Ви тази сутрин. Той посочи, че възнагражденията в спешната помощ ще се вдигнат през следващата година с не по-малко от 10%, но не уточни за останалите специалисти в здравната система, за които ведомството обяви увеличения на минималните осигурителни прагове с между 15 и 30%.

Веднага след като пресцентърът на здравното министерство обяви на 10 октомври новият колективен трудов договор в здравеопазването, Национално представителните работодателски организации възразиха срещу документа и го обявиха за невалиден.

"Неподписването в този момент на част от работодателските организации не е било и не е свързано с неприемане на параметрите на конкретно това браншово споразумение. Има генерален спор между асоцииациите на работодателите, синдикатите и държавата като арбитър относно минималните осигурителни прагове - нищо общо с това, че възнагражденията в здравеопазването трябва да претърпят изменения, там където е нужно", отговори Москов.

"И за да кажа какво е предприела държавата в изпълнение на това споразумение, в бюджета на Министерството на здравеопазването - мога да кажа единствено и само конкретна цифра за възнагражденията в спешната помощ - са планирани увеличения с не по-малко от 10%. Това мога да гарантирам.", каза министърът.

"Запазваме по линия на финансиране на Министерството на здравеопазването възнаграждението от 1500 лв. за лекар в спешно и за сестра - 900 лева, и гарантираме увеличение на възнаграждението на работещите в националните хемотрансфузионни центрове и в държавните психитатрични болници", допълни той. До понеделник ще се прецени как министерството вътрешно може да компенсира разходите си, за да се гарантира увеличението.

За бюджета за догодина Петър Москов изтъкна, че парите в здравната каса ще са с 247 млн. лева повече в сравнение с 2016 г., като по думите му са планирани значителни увеличения по перата за личните лекари и за специалистите в доболничната помощ. Той се похвали, че през тази година касата и държавата "ликвидираха недостига на направления в остри случаи в доболничната помощ. Това е постижение".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини