Патриарх, премиер и цар заедно в Асеновград

    Негово Светейшество патриарх Неофит освети днес най-новата църква в Асеновград "Свети Архангел Михаил". На освещаването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и Негово величество Симеон Сакскобургготски, който преди 20 години, заедно с покойния пловдивски митрополит Арсений, положи първия камък на новата църква. Официалната литургия бе отслужена от Пловдивския митрополит Николай. В словото си той похвали Бойко Борисов, че е първият премиер, който е започнал да строи и да възстановява храмове в България. "Правителството е обновило и изградило стотици църкви и манастири. Виждате колко е красиво, колко е хубаво, колко е добре за вярата, за образованието, за националната сигурност, защото това е за българина", подчерта премиерът пред журналисти след освещаването. По думите му от днес започва работа за възстановяването и на Мулдавския манастир.

    На архиерейското богослужение присъстваха също народният представител Христо Грудев, областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-кметът на Асеновград Петър Бояджиев, много общественици и богомолци.

    "Св. Архангел Михаил" е най-голямата градска църква. Внушителната постройка е на две нива и площ от над хиляда квадратни метра, а градежът на храма е единствено със средства на много дарители от цялата страна и чужбина. Изграждането на храма e започнало през 1998 г. и за него правителството е отпуснало през последните години 40 000 лв. По църковната сграда все още се извършват последни довършителни дейности.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини