Инциденти с туристи в планината

Справка за инцидентите с туристи в планината, публикувана от Агенция "Фокус".

1 ноември 2016 г.
14 планински спасители провеждат акция по спасяването на двама туристи в района на връх Безбог, Пирин планина. Планинарите, момче на 20 години и момиче на 22 години, подават сигнал около 18.30 часа, а спасителите тръгват от Банско в 19.30 часа. В 21.35 часа двамата туристи са били открити и към 21.40 часа акцията е приключила.

2 януари 2016 г.
Мъж е бил намерен от планинските спасители, след като се е изгубил в района на Витоша вечерта на 1 януари.

19 декември 2015 г.
Мъж се загубва в района на Витоша, в участъка между местността „Златните мостове”, хижа „Боерица” и хижа „Кумата”. Планински спасители отиват да го търсят, но три часа по-късно получават информация, че мъжът е успял да стигне до дома си.

6 ноември 2015 г.
Около обяд близо 200 кубически метра земна маса затрупва две жени и мъж в района на Крушунските водопади, Ловеч. ПСС оказва помощ на едната жена, която е успяла да се спаси. След тридневна акция по издирването на останалите двама на 8 ноември около 10:30 часа телата им са открити.

18 октомври 2015 г.
Мъж и жена се изгубват в района на Витоша поради липса на осветление. В 07:30 часа сутринта подават сигнал до ПСС и са открити почти незабавно.

11 октомври 2015 г.
Мъж изчезва в района на село Христо Даново, Община Карлово. По-късно на същата сутрин около 10:30 часа 7 планински спасители от Сопот откриват мъжа в добро състояние.

31 август 2015 г.
21-годишно момче с аутизъм се загуби в района на Черни връх. След 4 дни в неизвестност на 2 септември Тодор Тумбев бе открит в добро състояние около заслона „Дивият бик” по южния склон на Витоша от планинските спасители и неговия чичо. 

25 август 2015 г.
След 4 дни издирване тялото на 21-годишен мъж от село Света Петка е открито в в местността „Яденица“ в Рила. В търсенето участват близо 300 души – планински спасители, полицаи и доброволци. Причината за смъртта на мъже е травма на грънака, причинен от падане.

20 август 2015 г.
В Лозен планина се губят жена и 17-годишната ѝ дъщеря. Операцията по намирането им продължава и през вечерта. На следващата сутрин около 8.50 часа благодарение на това, че са се придвижили на разпознаваемо място спасителите са ги открили 

8 август 2015 г.
Четирима руски туристи - две 16-годишни деца, мъж и жена, както и една българка, работеща в туроператорска фирма в Созопол, са подали сигнал, че са се изгубили по време на преход между хижа "Иван Вазов" и Рилския манастир. Групата туристи е намерени на 9 август, като всички за били в добро общо състояние. 

09 август 2015 г.
Двама варненци са се изгубили в района на Седемте рилски езера. Сигналът за инцидента е подаден към планинската служба. След провеждането на действия по намирането им, двамата туристи са открити.

14 юли 2015 г.
Двама души се губят в района на връх Ботев в Стара планина. След като са подали сигнал до Планинската спасителна служба за помощ туристите са били насочени по телефона. 

28 юни 2015 г.
25-годишна испанка се е загубила в района на Хайдушката пътека на Карандила. Веднага след подаването на сигнала, екип на Планинска спасителна служба, Гражданска защита и пожарната в Сливен е започнал търсене.

15 май 2015 г.
Двама италиански туристи се губят край Враца. Планинските спасители са приключили акцията по намирането им успешно. Двамата туристи са открити невредими.

31 май 2015 г.
Подаден е сигнал за петима души, с които не може да установи контакт в района на Пирин в близост до границата със Славянка. Сигналът е подаден от майка им, след като тя е загубила връзка с двама братя, излезли със съпругите си и едно дете. Връзката с тях е загубена в района на Пирин планина на границата със Славянка. Планинските спасители уточняват, че семейната група е тръгнала от хижа "Рай" в района на Райското пръскало. 

20 април 2015 г.
Заради образувала се мъгла двама души се губят край Добринище. Спасителите от ПСС са организирали акция за търсене, която е приключила успешно след почти два часа. 

10 март 2015 г.
Двама английски сноубордисти се губят в Пирин. Причината двамата да се изгубят е,че са напуснали обработените трасета и са се изгубили в района на Бъндерица. При подаването на сигнала сноубордистите от Великобритания не са съобщили, че са пострадали по някакъв начин, а че само са се изгубили. 

1 февруари 2015 г. 
Три момчета се губят в Рила. След провеждането на спасителна операция от екипите на Планинската спасителна служба момчетата са намерени в хижа "Иван Вазов" в добро състояние. 

16 февруари 2015 г.
Планинската спасителна служба е извършена тежка акция на Витоша за търсене на изгубен в Бистришко бранище, възрастен човек. Той е бил с хипотермия, но в последствие е бил затоплен. В 11.30 човекът е прибран от базата, като всичко е приключило благополучно.

13 февруари 2015 г.
Трима румънци, излезли извън пистите на ски-зона Банско, загубили се и подали сигнал за помощ. Към 18.30 часа спасителите са достигнали до бедстващите румънци. С помощта на шейните ги транспортират към местността "Шилигарника", след което са свалени до Банско. 

28 януари 2015 г.
Планинската спасителна служба (ПСС) е спасила бедстващ турист, изгубен на Витоша, след четири часа издирване. След употреба на алкохол, той напуска хижа "Алеко" в посока база "Академик". По-късно вечерта през същия ден, той се обажда на ПСС и съобщава, че се е изгубил и се намира в безпомощно състояние.

18 май 2014 г.
Трима младежи се загубват в Калоферския Балкан. Младежите се обадили на ПСС- Сопот, за който се смята, че е най-добрият и добре оборудван екип в Стара планина. Младежите са намерени живи и здрави след провеждането на спасителна акция. 

10 юни 2013 г.
Планинските спасители издирват 19-годишен участник в организирания маратон за изкачване на връх Вихрен в Пирин. Сигналът за инцидента е подаден от организаторите на маратона, които са обяснили, че момчето е преминало през контролната точка, но след това се е загубила всякаква връзка с него и не отговаря на мобилния си телефон.

23 април 2013 г.
В Странджа планина десетки хора и хеликоптер търсиха изчезналия Светлозар Симеонов от Варна. Усилията на 200 души от Гранична полиция, жандармерията, военни, горски и доброволци се увенчаха с успех и 14-годишното момче бе открито невредимо. Когато тръгнал в гората край село Бръшлян с родителите си за гъби момчето се губи. Момчето се лутало цяла нощ из шубраците, чувало да вият вълци и чакали.Въпреки специализираната техника изчезналият бил открит от случаен местен човек близо до четвърта застава на българско-турската граница край Странджа.

31 януари 2013 г.
Турист се губи в Пирин. Група планински спасители от Добринище тръгнали към хижа "Безбог", веднага след като получили информация за изгубен в района турист. Изгубеният е намерен невредим и транспортиран до хижа "Гоце Делчев". Акцията приключива успешно в 01.00 ч. след полунощ.

11 март 2013 г.
Тричленно семейство, със 7-годишно дете, от Пловдив са намерени от спасители на ПСС. Хората са се отклонили от първоначалния маршрут от село Манастир към хижа "Преспа", като падналият сняг ги е затруднил в ориентацията.
Семейството е открито в местността "Св. Илия" и е настанено да пренощува в град Лъки след три часово издирване.

14 януари 2013 г.
Сигнал за десетима загубени туристи в Пирин планина е подаден до планинските спасители в Банско. В мъглата туристите напуснали писта номер 11 под Платото и поели вдясно към местността „Къркъма”.След повредена спасителна акция всички са намерени в добро здравословно състояние.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини