Константинов: Гласовете от чужбина няма да обърнат вота

Безпрецедентно висока избирателна активност, неочаквани обрати и една несбъднала се оставка. Така на практика може да бъде описан изборният ден. Да очакваме ли още промени след преброяването на бюлетините и изненадаха ли ни резултатите като цяло?

Според проф. Михаил Константинов високата избирателна активност (над 50%) вероятно се дължи на задължителното гласуване.

"Мисля, че по странен начин американските избори повишиха интереса на българите към българските", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

"Гласовете от чужбина не могат да обърнат вота. Но гласуването в чужбина има огромно значение за нашите сънародници там и за връзката ни с родината. Аз съм категорично за това да се гласува все повече в чужбина, защото в крайна сметка тези хора трябва да помнят, че са българи", допълни проф. Константинов.

Що се отнася до това какво пренареждане очаква на балотажа, той каза, че се връщаме отново на делението ляв блок-десен блок. "Около ген. Румен Радев има широк ляв блок и около Цецка Цачева ще се оформи широк десен блок. Това е естествено деление за една европейска демокрация".

"Резултатите в референдума са категорични, но той няма да има задължителна сила, защото няма да има три милиона и половина гласове", заключи проф. Михаил Константинов.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини