Над 3,3 милиона души са участвали в ”референдума на Слави”

3 316 459 гласа са преброени към 13.30 ч днес в националния референдум, проведен заедно с президентските избори в неделя, 6 ноември.

Това става ясно от съобщението, публикувано на сайта на ЦИК при обработени 95,16% секционни протоколи в районните избирателни комисии.

Недействителни са 83 087 бюлетини или 2,51 на сто.

Все така надделява силното "да" и по трите въпроса в референдума, който ще се запомни като "на Слави". Като цяло се запазва и тяхното съотношение с "Не"-то и с "Без определен отговор".

"Да" за мажоритарно избиране на народни представители са казали 2 385 273 души (от преброените към момента гласове) – 71,92%.

Задължителното гласуване на избори и референдуми е подкрепено от 2 050 753 гласа, 61,83 на сто от всичките.

Изчисляването по друг начин (на практика орязването) на държавната субсидия на партиите получава 2 392 957 "Да", т.е. 72,16 на сто.

Най-интригуващо към този момент е, че участието в референдума плътно се доближава до прага, след който народният вот може пряко до добие задължителна сила.

Става дума за броя избиратели, които са гласували в последните парламентарни избори, а те са 3,551 милиона.

Развръзката ще дойде след обработването на последните 5% от протоколите и вероятно след избистряне на всички евентуални оспорвания на резултатите. Може да възникне и казус около това дали недействителните гласове се зачитат за участие в случая.

Изглежда се потвърждават предвижданията на социолози от рано тази сутрин. Например Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" бе допуснала по Нова телевизия, че пълната валидност на референдума може да зависи от стотина хиляди гласа.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини