Ураганен вятър в голяма част от страната

Ураганен вятър събори керемиди и мазилки в Русе, предаде БГНЕС в неделя преди обяд, където по данни на Хидрометеорологичната станция сутринта силата на вятър е била 100,8 км/ч, а след 9 часа се е засилила. В момента тя е достигнала 120 км/ч.

От вятъра има доста паднали керемиди и мазилка от сградите, както и незакрепени саксии по балконите. Предпазните пана на строителните обекти също са изпопадали, заедно с бетонните стълбове, предназначени да ги укрепват. Някои от тях бяха на пътното платно и се наложи работници да бъдат извикани извънредно, за да укрепят отново паната, информира Нова телевизия на обяд.

Вятърът е откъснал и част от светофара на булевард "Скобелев". На място е изпратен екип, който да го ремонтира.

Граждани са подали сигнал за опасна ламарина, която почти се е откъснала от покрива на Старото музикално училище.

Ураганният вятър предизвика смущения в ел. захранването в няколко населени места в Русенско, каза за БТА заместник областният управител на Русе Валентин Колев. За кратко не е имало ток тази сутрин в отделни населени места в общините Иваново и Ветово. Към момента ел. захранването е възстановено. Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров обясни, че смущения в ел. захранването има и в населени места в община Русе, като екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на проблема. Има и скъсан ел. проводник от улична мрежа в кв. "Средна кула".Заради ураганния вятър са получени сигнали за счупени клони и скъсани билбородове.
От противопожарната служба съобщиха, че техни екипи са реагирали на сигнал за откачена ламарина от покрива на блок "Добруджа", а през нощта и тази сутрин са отстранявали паднали клони по главния път Русе-Бяла, които са затруднявали движението.Поради високо вълнение временно е прекратена плавателната дейност на фериботите при граничните пунктове Свищов, Оряхово и Никопол. Движението се насочва през граничните пунктове "Дунав мост" - Видин и Русе.Пристанище "Варна" е затворено заради силен вятър, съобщиха от Ръководството на корабния трафик. Затворени за маневриране са и всички плавателни канали. Силата на вятъра е над 8 метра в секунда, а поривите му надхвърлят 13 метра в секунда.

Поради повреди и щети вследствие на бурния вятър на територията на северната ни съседка, румънските гранични власти бяха затворили временно пункта, съобщиха от "Гранична полиция". 
Високо вълнение и силен вятър са причина за временното спиране на плавателната дейност на фериботите при пунктовете Свищов, Оряхово и Никопол. От "Гранична полиция" съветват пътуващите да се насочват за преминаване през граничните пунктове Дунав мост – Видин и Русе.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини