Швейцария отпусна 1 млн. лева за интеграция на ромите в "Столипиново" и Куклен

Община Пловдив ще получи 1 077 495 лева от Швейцария за интеграцията на ромите в квартала "Столипиново" и в Куклен. Кметът на Пловдив Иван Тотев подписа споразумение с Федералния съвет на Швейцария за изпълнение на проект „Всички заедно - за по-добро образование и здраве“, съобщи Радио Пловдив. Проектът е по „Програма за насърчаване на социалното включване на ромите и другите уязвими групи” на Българо-швейцарска програма за сътрудничество и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. Столипиново в Пловдив, както и в Куклен. 

Като част от проектните дейности е планирано строителството на Здравен център към ДКЦ Изток с пет медицински кабинета, а също и изграждането на Образователен център в двора на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в кв. "Столипиново", в който ще се провеждат извънкласни дейности с цел намаляване на броя на отпадащите ученици от малцинствен произход. 

Новоизградените медицински кабинети към ДКЦ „Изток“ ще бъдат оборудвани със съвременна диагностична апаратура и в тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията. 

Проектът ще финансира също така инфраструктурни дейности по облагородяване на дворното пространство и изграждане на две детски площадки на територията на детска градина „Лилия“ в пловдивското ромско гето. Община Пловдив ще осигури съфинансиране по проекта в размер на 43 633 лева, което представлява 10% от общата сума, предвидена за инфраструктурни дейности. 

Партньори на Община Пловдив по проекта са фондация „Инди Рома 1997“ и общинска фондация „Пловдив 2019“. Предвижда се проектните дейности да приключат в края на април 2019 г. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини