Съдят полицай, взел 9000 лв. за ”назначаване”

Граничен полицай отива на съд за използване на служебно положение с цел незаконно набавяне на облага. Той е взел 9000 лв. от двама души, за да ги "назначи".

Благоевградската окръжна прокуратура е внесла обвинителния акт в съда, съобщиха от държавното обвинение. 

Обвиняемият е полицай в „Оперативна държавна група“ на Гранично полицейско управление "Златарево". 

В период от девет месеца през 2011 г. и 2012 г. в качеството на длъжностно лице, той използвал служебното си положение, в резултат на което набавил за себе си парична сума в общ размер на 9000 лева. 

Срещу сумата от 5000 лева служителят на МВР обещал съдействие на конкретно лице за назначаването му на работа като граничен полицай в Регионална дирекция „Гранична полиция“ в Кюстендил. За целта обвиняемият го уверил, че ще проучи възможността да кандидатства за работа, въпреки навършената възраст - 40 години, а по-късно го убедил, че това обстоятелство няма да бъде пречка.

В продължение на три месеца, при срещи в Благоевград и в село Черниче, обвиняемият давал разяснения какви документи следва да бъдат подготвени, а по-късно ги взел под предлог, че ще ги внесе от името на кандидатстващия и уверил, че обещаното е изпълнено. Поисканата от него сума за извършената услуга била получена на ръка и в брой. 

На друг желаещ да стане граничен полицай обвиняемият също дал подробни разяснения за документите, които трябвало да подготви, занесъл бланки, обяснил и лично помогнал при попълването, а по-късно уверил жената, че те са внесени. В този случай полицаят на части получил сумата от 4000 лева. 

Предстои да започне съдебен процес по делото. За този вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 години.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини