Ванкувър наложи такса за пустеещи жилища

Властите в канадския град Ванкувър се опитват да забавят темпото на поскъпване на имотите с въвеждането на специална такса върху пустеещи жилища.

Градът стана първият в страната, въвел подобно облагане. Засега таксата е 1% от пазарната оценка на имот, който не е основно жилище. Това означава, че за пустеещо жилище с оценка 500 000 канадски долара собственикът ще трябва да предвиди 5000 долара такса.

Мярката влиза в сила от 2017г. и засяга жилища, в които не живее никой поне 6 месеца в годината. Във Ванкувър това вероятно ще обхване около 20 000 къщи и апартаменти. Според изчисления на общината около 10 000 от тях пустеят от години насам.

Жилищният пазар е един от най-недостъпният в света за хората в града. Сега общината опитва да раздвижи пазара за имоти под наем, където свободните жилища са едва 0.6%. Ако таксата принуди 2000 собственици да предложат имотите си под наем, това ще увеличи свободните жилища до 3.5%, или почти 6 пъти.

Новата такса няма да важи за жилища, които се ремонтират, апартаменти или къщи, върху които има възбрана да се отдават под наем, както и за тези, чиито собственици са обект на специални медицински или социални грижи.

Властите разчитат собствениците сами да декларират пустеещите си жилища, като ще ги "мотивира" чрез случайни проверки за откриване на нарушители.

Санкциите са различни - от 5% за забавилите внасянето на таксата до глоби от 10 000 долара на ден за попълнилите декларации с невярно съдържание.

Хиляди жители на Ванкувър се оплакаха, че таксата е несправедлива, защото имат второ жилище, което използват за семейни нужди, но не постоянно. За тях се въвежда възможност да обжалват налагането на таксата.

От 2005г. насам цените във Ванкувър са скочили с 249%, движени основно от чуждестранни инвеститори, предимно тези от Китай.

През август властите в провинция Британска Колумбия въведоха 15% такса върху чуждестранните купувачи. През октомври федералното правителство затегна режима за отпускане на ипотечни кредити и започна затварянето на "вратички" в закони и регулации, от които се възползваха някои спекуланти.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини