Борис Джонсън - пратеникът на Лондон на погребението на Кастро

Лондон може би ще изпрати свой представител на церемонията за погребението на Фидел Кастро в Куба. Това най-вероятно ще бъде външният министър на Великобритания Борис Джонсън, съобщава вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Правителството ще вземе окончателно решение тази седмица дали Джонсън да представя страната на погребението или заместникът му Алан Дънкън, е посочил източникът.

Джери Адамс, лидерът на партията Шин фейн, втората политическа сила в Северна Ирландия, заяви, че ще присъства на погребението.

Фидел Кастро почина на 25 ноември на 90 години. Погребението му ще се състои на 4 декември в град Сантяго де Куба.

Междувременно перуанският писател, лауреат на Нобелова награда за литература, Марио Варгас Льоса заяви вчера, че е малко вероятно кубинският режим да оцелее след смъртта на диктатора, предаде Франс прес.

На пресконференция в салона на книгата в Гуадалахара, Мексико, Льоса, който не крие презрението си към кубинския режим, прогнозира, че структурите на управление и на контрол ще започнат бавно да се разграждат след смъртта на Фидел Кастро, който почина в петък на 90 години.

"Да се надяваме, че този процес ще се ускорява и че ще протече мирно, че няма да доведе до насилие", заяви Льоса.
80-годишният перуански писател, който първоначално е ентусиазиран привърженик на кубинската революция, постепенно е разочарован от развитието й и се превръща в един от най-яростните й противници.

В печата той е критикувал колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес, също Нобелов лауреат, за приятелството, което засвидетелстваше към Фидел Кастро, посочва АФП.
 

Коментари в сайта

Последни новини