Либия поиска военна помощ от Русия срещу ислямистите

Либийският военен командир Халифа Хафтар, който е водещата фигура в разделената източна част на страната, се срещна в Москва с руския външен министър Сергей Лавров и заяви, че е поискал помощта на Русия в борбата срещу ислямистките екстремисти в Либия, предаде Ройтерс.

Хафтар, за когото това е втора визита в руската столица от лятото, според руски медии е поискал военна помощ от Русия през септември. Днес не стана ясно дали молбата му ще бъде уважена.

"Отношенията ни са от изключителна важност, целта ни днес е да им вдъхнем живот. Надяваме се с ваша помощ да премахнем тероризма в близко бъдеще", каза преди срещата Хафтар, цитиран от ТАСС.

Либия е разделена на два лагера в източната и западната си част, които подкрепят различни правителства и парламенти. Хафтар подкрепя източния парламент и кабинет и от две години води военна кампания със своята Либийска национална армия срещу ислямисти и други противници в Бенгази и други райони в Източна Либия.

Хафтар каза на Лавров, че ден по-рано се е срещнал с министъра на отбраната Сергей Шойгу, с когото е обсъдил исканията за военна помощ.

Хафтар е получил публична подкрепа от Египет и Обединените арабски емирства, а по-рано тази година Франция изпрати специални сили да работят заедно със силите на Хафтар.

Наложеното през 2011 г. от ООН ембарго забранява вноса на оръжия в Либия. Само подкрепяното от ООН правителство в Триполи, на което Хафтар се противопоставя, може да получава оръжия и военна техника с одобрението на комитет от Съвета за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Кремъл не посочи дали ще окаже военна подкрепа на Хафтар и описа срещите с него като обичайни разговори.

/БТА/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хайдут Неделю - Падишаха
    0 0
    13:06, 30 ное 2016
    Догодина, когато главната в Хасково се напълни с авганистанци, и България стане "търбух" на чернилки от Африка, ще стана Командир или Голям Балама. Точно тогава ще се обърна към Сергей Ш, Лавров, Дядо Иван, или там който е догодина - за борба срещу имиггрантите.
Последни новини