Руската Дума освободи богатия депутат Скоробогатко

Държавната Дума в Русия прекрати предсрочно пълномощията на един от най-богатите депутати – Александър Скоробогатко, съобщи РИА Новости.

Народният представител, преизбран през септември т.г., напуска по собствено желание.

Скоробогатко е един от най-състоятелните депутати от "Единна Русия" , най-голямата политическа сила в страната, известна като партията на Путин. В изборите за Дума (долната камара на руския парламент) през септември т.г. тя спечели 342 места от общо 450.

49-годишният юрист и предприемач е милиардер според биографични данни в Уикипедия. В класацията на "Форбс" на най-богатите руснаци, той е достигал 40-о място със състояние 2,5 милиарда долара.

През 2015 година Скоробогатко е забогатял с още 745,1 милиона рубли (над 51 млн. евро) според цитирани от РИА материали на Централната избирателна комисия.

Сред източниците на неговите доходи миналата година са отбелязани по-специално администрацията на Държавната дума и банката ВТБ 24. В богатството на Скоробогатко влиза поземлен имот и апартамент в околностите на Москва.

"Да се смятат за предсрочно прекратени пълномощията на депутата от Държавната Дума Скоробогатко Александър Иванович... въз основа на неговото писмено заявление за отказ от депутатски пълномощия", се казва в решението на Думата. То е обявено днес, макар че влиза в сила от 21 ноември т.г.

РИА Новости не коментира защо е подадена оставката, нито дали тя е свързана някак със забогатяването на Скоробогатко.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини