Икони на Захари Зограф, Васил Мосхос и Спирос Михаил в "Дойдох в Станимака да пиша…"

Две знаменателни годишнини от своята църковна история честват през 2016-а асеновградчани - 180 години от последното възстановяване на манастира "Света Петка" при и 150 години от изграждането на "Свети Димитър" - първия български храм в града. Събитията ще бъдат отбелязани с изложба на икони на зографи, работили в района на Асеновград в първата половина на 19 век и Кръгла маса.

"Дойдох в Станимака да пиша…" се осъществява със съдействие на Националната художествена галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалните исторически музеи в Хасково и Кърджали, градските художествени галерии в Сливен и Смолян и на Пловдивската митрополия. Кураторът на експозицията Мариела Стойкова и организаторите са включили икони на най-значимите представители на Самоковската школа Христо Димитров, Димитър Зограф и Захари Зограф. Специално място е отделено на зографите от Тревненската школа Кръстю Захариев и Георги Кръстюв и на майсторите, идващи от Одрин, Васил Мосхос и Николаос Адриануполитис. Не са забравени и идващите от южните краища на Балканите Спирос Михаил и Алекси Атанасов. По този начин са представени голяма част от значимите зографи, работили в региона през първата половина на 19 век. Изложбата ще продължи до края на февруари следващата година.

Кръглата маса ще бъде място за свободна дискусия между учени от Пловдивския университет, духовни лица и граждани. Те ще имат възможност да представят своите гледни точки за Църквата през Възраждането и как българите са успели да я превърнат в свой национален, политически и социален капитал.

Изложбата и кръглата маса ще се проведат на 15 декември от17.30 часа в Старинно училище "Свети Георги".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини