Термоядрен реактор ще има първо в Китай?

Китайските физици смятат, че именно Поднебесната ще бъде първата страна, която ще построи термоядрена електроцентрала, пише South China Morning Post. Те се надяват предложението за строителството на CFETR (Chinese Fusion Engineering Test Reactor) да бъде утвердено от правтелството в рамките на следващите пет години.

"Китай е единствената страна в света, която увеличава бюджета за термоядрени изследвания", казва физикът Ло Гуаннан, заместник директор на проекта EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak).. "Финансирането в Европа се съкращава,  предложението за строителство на нови изследователски центрове в САЩ бе отхвърлено от Конгреса, прогрес в Япония няма".

Проектът CFETR включва изграждането на термоядрена електроцентрала с мощност 200 мегавата през 2030 год. Планът изпреварва реализацията на европейската програма ITER. Независимо от това състезание на токамак установките, тези дни бе получено потвърждение за устойчивата работа на германския термоядрен реактор Wendelstein 7-X. Той контролира супер загрятата водородна плазма с помощта на 2D магнитни полета (за разлика от токамак). От пускането му през февруари 2016 год. до момента не беше ясно дали тези магнитни полета се държат по начина, предвиден теоретично. Преди дни това бе потвърдено. Това е съществена крачка към използването на стеларатора Wendelstein 7-X като термоядрен реактор

Китайският термоядрен проект EAST се намира в град Хефэй, провинция Анхой. Установката е в Института по физика на плазмата на Академията на науките на КНР. Това е модифицирана версия на реактора HT-7, построен в сътрудничество със СССР и Русия. През февруари 2016 год& EAST постигна рекордна температура 49,99 милиона градуса Целзий. Веществото при тази температура бе удържано в равновесно състояние за 102 секунди.

Термоядрените електроцентрали не отделят радиация или други замърсители, а използваната от тях суровина е на практика в неограничено количество. При атомните реактори, които са в употреба в момента, енергията идва от разпада на тежки атомни ядра. При термоядрените реактори обратно - сливат се леки атомни ядра на водород, хелий, литий, въглерод и се синтезират на по-тежки ядра от средната част на периодичната система на елементите. Реактор, който сам подържа термоядрената реакция, на практика ще отделя достатъчно енергия, за да се подхранва сам.

До момента рекордът за най-дълго задържана плазма - 6,5 минути, е на Tore Supra. Този експериментален реактор се намира близо до градчето Карадаш, Франция, а проектът е въведен в действие през 1988 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини