Официално: Минималната заплата от 1 януари става 460 лв.

От 1 януари 2017 година минималната работна заплата в страната става 460 лв., а минималната часова работна заплата става 2.77 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица. 

Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет. В постановлението се посочва, че правното основание за увеличението на заплатата е чл. 244 от Кодекса на труда.

Определеният нов размер на минималната работна заплата от 460 лв., бележи ръст от 9.5% спрямо 2016 г., което ще способства за мотивиране на работната сила за търсене на работа и реализиране и задържане на трудовия пазар, за запазване на жизненото равнище на най-ниско доходната част от работната сила и намаляване на делът на риска от бедност сред работещите.

Независимо от повишението размерът на минималната работна заплата у нас остава на най-ниското ниво в сравнение с другите страни от ЕС за които са характерни процесите на конвергенция. Към второто полугодие на 2016г. тя е близо 78% от минималната работна заплата в Румъния.

По данни на Евростат към второто полугодие на 2016 г. минималната работна заплата в ЕС варира от 214.75 евро в България до 1922,96 евро в Люксембург, или повече от девет пъти разлика.

България е на последното място по този показател в ЕС, като зад нас с по-ниска минимална работна заплата в Европа е Албания.

От увеличението на минималната работна заплата от 420 на 460 през 2017г. ще бъдат засегнати близо 50% от наетите в икономическите дейности и групи професии.

Увеличението на минималната работна заплата ще съответства на очакванията за ръст от 2.6% на БВП за 2016г. и очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2.5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2.7%. През 2017 г. се предвижда номинален ръст на компенсацията на един нает от 5.4%. Прогнозираният ръст ще остане висок в резултат от ускоряването на реалната производителност, положителното изменение на цените и търсенето на труд в страната.

По данни на НСИ увеличенията на минималната работна заплата през последните три години и коефициентите на заетост и безработица в България не потвърждават често защитаваните тези, според които увеличението на минималната работна заплата води до намаление на заетостта и увеличение на безработицата.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини