Въвеждат срочна застраховка за мотори, каравани и кемпери

Депутатите въведоха възможност водачи на сезонни моторни превозни средства да сключват застраховка "Гражданска отговорност" за по-малко от 12 месеца.

Застраховката трябва да е за не по-малко от 30 дни

Измененията засягат водачи на мотоциклети, мотопеди, каравани, кемпери и други сезонни МПС, които сега трябва да сключват годишна гражданска застраховка.

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за застраховането, предложени от народни представители от ГЕРБ и Реформаторския блок, съобщи БТА.

Делян Добрев /ГЕРБ/ коментира пред журналисти в кулоарите на парламента, че на второ четене законопроектът ще се гледа или непосредствено преди коледните празници, или в началото на януари 2017 г., но задължително преди края на 43-тото Народно събрание. Той обясни, че това ще се направи, за да стане възможно преди сезона. 

По време на дебатите Мартин Иванов от РБ изтъкна, че с промените хората ще плащат толкова, колкото потребяват.

„Хората си казват няма справедливост, за да има справедливост трябва да плащаш толкова, колко потребяваш. Справедливостта не е нито дясна, нито лява, тя е просто справедливост. Да подкрепим много честен и резонен законопроект, за да видят хората, че променяме законодателството така, че да плащат толкова, колкото потребяват”, апелира Димитров.

В мотивите на законопроекта се посочва, че в много случаи застраховка гражданска отговорност се сключва с плащане на тримесечие и след две тримесечия плащанията се прекратяват, тъй като сезонното превозно средство не се използва през есенно-зимния сезон. 

Противното би означавало собствениците на такива превозни средства да са принудени да заплатят задължителна гражданска отговорност за период, през който не ползват превозното средство, което не е справедливо.

В последните промени на Кодекса за застраховането бе въведена автоматична дерегистрация при изтичане на валидната застраховка гражданска отговорност.

Ако не се приеме предлаганата сега промяна, съществува риск от голям обем дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на сезонните превозни средства. По данни на Пътна полиция само регистрираните мотоциклети надхвърлят 150 000.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини