Търсят берачки на ягоди и малини в Испания и Португалия

Две са актуалните предложения за работа в чужбина, съобщиха от Бюрото по труда в Асеновград. За Испания се търсят жени на възраст между 20 и 40 години, с опит в селското стопанство и способни да издържат на начина на бране на ягоди, както и на високите температури през пролетта в парниците, изрично се посочва в офертата. Работните места са 600. Няма изискване за специално образование, достатъчно е и основно, не се изисква професионална квалификация, нито шофьорска книжка. Предимство са обаче наличието на опит, както и познанията по испански език.

Брутна заплата е 40.15 €/ден или 38.70 €/ден след удръжките за здравни осигуровки и ДОД. В края на всеки месец се удържат и вноските за социално осигуряване. Заплащането е по банков път/дебитна карта два пъти месечно. Месторабота е в различни стопанства в Палос де ла Фронтера, провинция Уелва като датата за започване на работа е 1 февруари. Съгласно колективния трудов договор, работното време е 6 и половина часа/ден. Жилището се осигурява безплатно от работодателя, но храната е за сметка на всяка от работничките. Билетът до Испания се заплаща от работодателя, а стойността му се удържа от първата заплата. Връщането до България се заплаща от работодателя, ако работничката остане до края на кампанията. Заплащат се режийните разходи (ток, вода, газ), каито месечно са около 15-20 € на човек.

Работните места в съседна Португалия са 250. Отново няма изискване за професионална квалификация, не се изисква и шофьорска книжка. Тук липсват дори изисквания за конкретни езикови познания. Добре е все пак кандидатите да са с опит в селското стопанство и по-специално в брането на меки плодове (малини, ягоди, къпини, боровинки), чисто свидетелство за съдимост и завършен поне 8 клас. Заетостта е сезонна, около 2-3 месеца (март-май, в зависимост от климатичните условия). Пътуването до Португалия е организирано и предплатено от работодателя, като средствата за билет се удържат от първото заплащане. При заминаването си всеки кандидат трябва да разполага със средства за храна до първа заплата. Одобрените лица ще бъдат разпределени в пет ферми - Нувем Маравия, Фазенда Нова, Моита Редонда, Кампина и Агривабе. При пристигане във фермата има период от 4-5 дни, в които не се работи, тъй като това е технологичното време за издаване на всички необходими документи за работа в Португалия (данъчна карта, социално-осигурителен номер). Работодателят ще проведе интервюта с желаещите лица в средата на януари 2017г. в няколко града в страната. Желаещите да се явят на интервю трябва да се запишат в Бюрото по труда по местоживеене и да попълнят апликационна форма по образец, която ще им бъде предоставена при записването. Бруто заплащането е в рамките на 618 евро (минимално) - 1068 евро (максимално), като от него се удържат данъци и социални осигуровки. И тук работодателят е посочил като нужно условие кандидатите да са физически пригодни и издръжливи на висока температура. Местоработата е в регион Алграве, Южна Португалия. Седмично работни часове са между 40 и 48. Работодателят осигурява настаняване, за което удържа по 1 евро на ден за консумативи. В някои ферми се предлага приготвена храна за обяд и вечеря, докато в други към месечната заплата се начисляват средства за храна за всеки отработен ден.

При кандидатстване в Бюрото по труда за работата в Испания е нужно копие на документ, който да удостоверява наличието на NIE (идентификационен номер на чужденец) и/или номер на испанска социална осигуровка. Крайната дата е 13 януари 2017 г.

За Португалия кандидатстването става чрез попълнена апликационна форма на интервюто. Последният възможен ден за това е 6 януари.

И за двете оферти не е необходима предварителна регистрация в Бюрото по труда като безработно лице.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини