4 °C

Търсят берачки на ягоди и малини в Испания и Португалия

Две са актуалните предложения за работа в чужбина, съобщиха от Бюрото по труда в Асеновград. За Испания се търсят жени на възраст между 20 и 40 години, с опит в селското стопанство и способни да издържат на начина на бране на ягоди, както и на високите температури през пролетта в парниците, изрично се посочва в офертата. Работните места са 600. Няма изискване за специално образование, достатъчно е и основно, не се изисква професионална квалификация, нито шофьорска книжка. Предимство са обаче наличието на опит, както и познанията по испански език.

Брутна заплата е 40.15 €/ден или 38.70 €/ден след удръжките за здравни осигуровки и ДОД. В края на всеки месец се удържат и вноските за социално осигуряване. Заплащането е по банков път/дебитна карта два пъти месечно. Месторабота е в различни стопанства в Палос де ла Фронтера, провинция Уелва като датата за започване на работа е 1 февруари. Съгласно колективния трудов договор, работното време е 6 и половина часа/ден. Жилището се осигурява безплатно от работодателя, но храната е за сметка на всяка от работничките. Билетът до Испания се заплаща от работодателя, а стойността му се удържа от първата заплата. Връщането до България се заплаща от работодателя, ако работничката остане до края на кампанията. Заплащат се режийните разходи (ток, вода, газ), каито месечно са около 15-20 € на човек.

Работните места в съседна Португалия са 250. Отново няма изискване за професионална квалификация, не се изисква и шофьорска книжка. Тук липсват дори изисквания за конкретни езикови познания. Добре е все пак кандидатите да са с опит в селското стопанство и по-специално в брането на меки плодове (малини, ягоди, къпини, боровинки), чисто свидетелство за съдимост и завършен поне 8 клас. Заетостта е сезонна, около 2-3 месеца (март-май, в зависимост от климатичните условия). Пътуването до Португалия е организирано и предплатено от работодателя, като средствата за билет се удържат от първото заплащане. При заминаването си всеки кандидат трябва да разполага със средства за храна до първа заплата. Одобрените лица ще бъдат разпределени в пет ферми - Нувем Маравия, Фазенда Нова, Моита Редонда, Кампина и Агривабе. При пристигане във фермата има период от 4-5 дни, в които не се работи, тъй като това е технологичното време за издаване на всички необходими документи за работа в Португалия (данъчна карта, социално-осигурителен номер). Работодателят ще проведе интервюта с желаещите лица в средата на януари 2017г. в няколко града в страната. Желаещите да се явят на интервю трябва да се запишат в Бюрото по труда по местоживеене и да попълнят апликационна форма по образец, която ще им бъде предоставена при записването. Бруто заплащането е в рамките на 618 евро (минимално) - 1068 евро (максимално), като от него се удържат данъци и социални осигуровки. И тук работодателят е посочил като нужно условие кандидатите да са физически пригодни и издръжливи на висока температура. Местоработата е в регион Алграве, Южна Португалия. Седмично работни часове са между 40 и 48. Работодателят осигурява настаняване, за което удържа по 1 евро на ден за консумативи. В някои ферми се предлага приготвена храна за обяд и вечеря, докато в други към месечната заплата се начисляват средства за храна за всеки отработен ден.

При кандидатстване в Бюрото по труда за работата в Испания е нужно копие на документ, който да удостоверява наличието на NIE (идентификационен номер на чужденец) и/или номер на испанска социална осигуровка. Крайната дата е 13 януари 2017 г.

За Португалия кандидатстването става чрез попълнена апликационна форма на интервюто. Последният възможен ден за това е 6 януари.

И за двете оферти не е необходима предварителна регистрация в Бюрото по труда като безработно лице.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021

Случаен виц

Последни новини