Липсва газ за 70 дни! Кризата изяде 24 млн. лева

Защо не е била обявена криза за ситуацията с газа и защо липсват запасите, изисквани по закон, попитаха от опозицията на заседанието на парламентарните комисии по енергетиката, по европейските въпроси и по външна политика.
"Защото ако обявим криза, тогава всички разходи и щети ще трябва да се поемат изцяло със средства от републиканския бюджет. Затова засега кризата е само газова", отговори Петър Димитров.
Те изслушаха на извънредно заседание вицепремиера Ивайло Калфин и министър Петър Димитров за ситуацията след прекратяването на доставките на газ за България.
Според Лидия Шулева от БНД Министерският съвет е трябвало да обяви криза още на 6 януари.
След като това не беше направено, сега ще ни е по-трудно да искаме компенсации от ЕС, смята тя.
Шулева попита и как ще бъдат компенсирани гражданите, което по думите й е могло да стане по закона за управление на кризи, но засега яснота по въпроса няма.
Независимият депутат Петър Берон поиска сметка и за отсъствието на вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем, след като ситуацията е извънредна.
Иван Иванов от ДСБ пък посочи, че по закон България е трябвало да има гарантирани запаси за 70 дни, но такива няма. От тук следва да бъде направена проверка и да се разбере къде са изчезнали въпросните запаси.
Загубите за икономиката на страната ни от газовата криза до момента се оценяват на близо 24 милиона лева и ще надвишат по размер щетите които понесе България от кризата в Косово, когато НАТО удари Сърбия.
България ще поиска нов договор с "Газпром" за директни доставки на газ. Страната ни сега получава горивото от три дъщерни на Газпром външнотърговски фирми посредници.

Вицепремиерът и външният министър Ивайло Калфин каза пред депутатите, че
лично руският външен министър Сергей Лавров през декември го е убеждавал, че транзитът за България и Европа през Украйна няма да бъде спиран.
Според Калфин най-силният ключ за разрешаване на кризата е Европейският съюз.
И двамата министри бяха категорични, че досега не е имало друго правителство, което да води толкова енергична политика за диверсифициране на газовите доставки.

Дебатите по газовата криза ще продължат в понеделник, тогава парламентът ще заседава извънредно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини