Съветник на Путин предупреди, че Русия може да си отдели интернета

Русия трябва да бъде готова да се изключи от световния интернет в случай на рязко влошаване на отношенията със Запада. Това заяви пред финансираната от Кремъл телевизия RT съветникът на Владимир Путин по въпросите на развитието на глобалната мрежа Герман Клименко, цитиран от bTV.

Според него има голяма вероятност от промени в отношенията със Запада в посока влошаване.

"Затова пред нас стои задачата да урегулираме руския сегмент от интернет по начин, който да ни защити при подобен сценарий", коментира още Клименко.

По думите му е важно при всяко положение в Русия да продължат да функционират електронната поща, телефоните и социалните мрежи. Президентският съветник смята, че за тази цел е необходимо цялата инфраструктура на използваната в държавата глобална мрежа да се намира на руска територия.

Владимир Путин на няколко пъти е наричал глобалната мрежа "творение на западните служби" и е настоявал всяка държава да има пълен контрол над своя си интернет.

Другият вариант за контрол е засилването на цензурата и по-лесното следене. Това и сега е голям проблем за интернет компаниите, на които се налага да инвестират големи суми, за да работят ефективно на частично "изключени" пазари, като този в Китай.

Там властите помагат на развитието на местни платформи, които заместват големите и популярни социални мрежи или търсачки. Налагат по-голяма цензура и съдействието на компаниите със спецслужбите е много по-голямо. Много от западните аналози въобще не работят или са със значително променена функционалност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини