По БНР ще звучи само джаз, класика и фолклор заради забрана от „Музикаутор”

От радиото разпространиха изявление на генералния директор Александър Велев, в което се посочва, че поради едностранния акт на "Музикаутор"с настъпването на 2017 г. в програмите на националното радио няма да може да звучи съвременна музика.

От сдружението са наложили забрана в ефира на БНР да звучи музика, чиито права се управляват от него.

"Музикаутор" е сдружение за колективно управление на авторски права, което представлява много голяма част от авторите на музикални произведения и свързаните с тях литературни произведения.

През последните 6 месеца Българското национално радио води безрезултатно преговори със сдружението. Възползвайки се от монополното си положение то настоява за трикратно увеличение на сумите, заплащани от радиото за авторски права на музикални произведения, посочват от медията.

"Ние в БНР сме обединени около позицията, че не можем да приемем безпрецедентното искане на "Музикаутор".

То е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности. Парите, отпуснати на радиото от държавния бюджет, са непроменени, което означава, че ако приемем искането на "Музикаутор", ние трябва да пренасочим средства, като например да закрием една от регионалните ни програми, което би нарушило интересите на обществото и би накърнило обществената мисия на радиото.
БНР е обществена медия, призвана да бъде и национална културна институция. Националното радио поддържа 6 музикални състава - Симфоничен оркестър, Биг бенд, Смесен хор, Детски радиохор, Оркестър за народна музика и музикална група "Радиодеца". Всички те прославят България и българските творци не само у нас, но и далеч зад граница. Ние работим в тясно сътрудничество с българските композитори, с българските изпълнители и се прекланяме пред труда и таланта на нашите творци. Наясно сме с недоброто заплащане на авторския труд и затова на радиопазара у нас сме най-големият платец на авторски права. БНР предложи на "Музикаутор" за 2017 година увеличение на средствата с 20 процента. Предложението ни бе отхвърлено. Необоснованото искане за драстично увеличение на парите за музикални права поставя БНР в затруднено положение." - се казва още в изявлението.

До уреждането на взаимоотношенията с "Музикаутор" в програмите на националното радио ще звучат единствено изпълнения, чиито права са погасени по давност - класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

"Обръщам се към Вас с молба да проявите разбиране и да останете верни на програмите на БНР." - призовава директорът Александър Велев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Не щат реклама
    4 0
    11:15, 31 дек 2016
    Слагайте на всичко права и без това бездарните "автори" никой не ги слуша. За какво вземат отчисления от "Музикбездарник" от празни СД и ДВД? Няма лошо ще слушаме фолклорна музика и класика, а чалгарите и тропарите да си пеят само в къщи!
Последни новини