"На хубавия син Дунав" навършва 150 години (видео)

На 1 януари 2017 в Златната зала на виенския Музикферайн ще се проведе 59-ият Новогодишен концерт на Виенската филхармония. За първи път на диригентския пулт ще застане венецуелският маестро Густаво Дудамел. 35-годишният Дудамел ще бъде най-младият диригент в 76-годишната история на новогодишните концерти във Виена. 

Празничният концерт, който се провежда в първите часове на Новата година, традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус. На 1 януари 2017 г., освен творби на композитори от легендарната фамилия Щраус, са включени произведения на Франц Лехар, Емил Валдтойфел, , Франц фон Супе, Карл Михаел Цирер и Ото Николай. 

През 2017 г. се навършват 150 години от премиерата на най-популярния валс в света – "На хубавия син Дунав" на Йохан Щраус-син, който традиционно се изпълнява на бис по време на Новогодишния концерт. Залата е украсена с 30 000 стръка цветя, отгледани във виенските общински оранжерии. 

Както всяка година в програмата са включени изпълнения на солистите на балета при Виенската опера. Филмът, създаден специално за антракта на Новогодишния концерт, този път е посветен на Виена и на ритъма на валса, който присъства навсякъде в австрийската столица.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини