Предизборна кампания под знака на социалното очаква Антоанета Христова

В предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори политиците ще заложат на социалните теми като проблеми, които не са решени. 
Това прогнозира за News.bg политическият психолог и анализатор доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН.

Според нея в последните години именно проблемите по отношение на пенсионната система, помощите за майките, демографската криза са темите, които в последно време се налагат като водещи, измествайки темата за инфраструктурата.

"Въпросът е с какви методи ще се предлагат решенията на тези проблеми, колко убедителни ще са лицата на партиите, които ще ни обещават решения. Който е най-убедителен, той ще спечели", посочи доц. Христова. Тя изтъкна още, че ни очаква трудна политическа 2017-та година.

Според нея без промяна на изборния закон, ще се възпроизведе отново мнозинство, което няма да бъде стабилно. "Необходима е промяна в посока повишаване на мажоритарността, необходимо е обединение на блоковете в ляво и в дясно. Този процес явно не може да се случи до предстоящите предсрочни избори. Затова възпроизводството на парламент, който е подобен на досегашния, предполага трудна политическа година", коментира още доц. Христова.

Като "тежка година на компромиси" определи тя изминалата 2016-та. В компромиса между ГЕРБ и Реформаторски блок и коалиционното управление анализаторът видя формации, които са черпели енергия един на друг, без това да доведе до необходимата ефективност на управлението.

Доц. Христова не изключи и появата на Слави Трифонов като политическа формация за предсрочните парламентарни избори. Според нея Марешки ще подкрепи някаква десница, а Радан Кънев и "Да България" ще влязат в коалиция. Много ми е трудно да се каже дали СДС ще се присъедини към тях или ще продължи с ГЕРБ.

Очакванията на Христова обаче са в каквато и коалиция да се явят реформаторите, ситуацията за тях да не е благоприятна, тъй като разбиването в дясно е толкова голямо, че е трудно да се прогнозира с колко стотни над 4 или под 4% реформаторите ще влязат в следващия парламент, а може и изобщо да не влязат.

Повече за изминалата политическа година, за предстоящата и за шестващия популизъм четете в интервюто на Десислава Антова с доц. Антоанета Христова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини