Подалият оставка британски посланик в ЕС критикува Лондон

Подалият вчера оставка британски посланик в ЕС Айвън Роджърс разкритикува Лондон, че няма опит в сферата на преговорите, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Уайтхол (правителството) има твърде оскъден опит в многостранните преговори, за разлика от Европейската комисия и Съвета. Това написа Роджърс в имейл до постоянното представителство на Обединеното кралство в ЕС, т.е. до досегашните си колеги.

"Надявам се, че ще продължите да оспорвате зле обоснованите аргументи и нетрезвото мислене и че никога няма да ви бъде страх да казвате истината на тези, които са на власт", каза той в електронното писмо, публикувано на уебсайта на в. "Таймс".

"Надявам се, че ще се подкрепяте взаимно в тези трудни моменти, когато ще се налага да съобщавате неща, които не са приятни за тези, които имат нужда да ги чуят", допълни той.

Роджърс, който бе назначен на поста през ноември 2013 г. от тогавашния премиер Дейвид Камерън, подаде оставка вчера, по-малко от три месеца преди планираното начало на процедурата по излизане на Великобритания от ЕС. Но мотивите му не бяха огласени.

Дипломатът трябваше да играе важна роля в преговорите за Брекзит между Обединеното кралство и ЕС.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини