Борисов с призив към министрите преди зимното бедствие

Премиерът в оставка призова министрите, участващи в сформирания с негова заповед щаб заради предстоящото ново зимно бедствие, да работят изключително активно.

„Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят ТИР-овете, защото тези безобразия трябва да престанат. Не може да бъде казано на хората да не пътуват. Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ“, заяви Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет. 

След продължилата повече от 10 часа блокада на магистрала "Тракия" и в Бургаско на 30 и 31 декември, когато стотици хора бяха блокирани с автомобилите си, от БСП обвиниха правителството в оставка, че е застрашило живота им.

От публикуваната стенограма на днешното правителствено заседание става ясно какво точно е наредил Борисов и какво отчитат министрите предвид прогнозата за нови обилни снеговалежи, силен вятър и още по-ниски температури.

"За щаба, който направихме - искам всички да бъдат изключително активни. Московски да се свърже с превозвачите, да ги предупреди изрично и във всички екипи да се вкарат и ДАИ. Така че, това безобразие искам да го няма следващите дни. На място: областни дирекции, пожарни, пътнопочистваща техника – всичко, което Бъчварова е подготвила, и днес когато се видите го изговорете отново, така че всеки да си знае мястото. 

И предупреждавайте. Явно е, че не можем да кажем на хората да не пътуват, поне от опита ми от тези няколко дни, като обиколих Айтос и Карнобат надолу…., не се оценява, че природата е по-силна от нас и след това настава този хаос. Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж. Така че, използвайте и медиите да го транслирате това, да обясните още веднъж. 

Армията също, Ненчев, нека да имат готовност с тежките машини. 

Тук се намесва вътрешният министър Румяна Бъчварова, която заявява:

"Г-н премиер, искам да кажа, че всяко министерство е задействало мерките. Например Енергетиката са увеличили двойно екипите при авария с тока, Здравеопазването хоспитализират хората, които са на хемодиализа в момента, военните са в щаба, имат готовност до един час да изпратят военната техника. 

Министерството на транспорта - всички възможни мерки, които могат да се предприемат, Министерството на земеделието и храните са готови с екипите също да се включат и в подпомагането. Общините – възложили сме на нашите директори заедно с областните управители и кметовете да подготвят местните щабове и кризисните центрове да бъдат в готовност, ако се наложи евакуация на хора, да могат да ги настанят". 

Докладва и транспортният министър Ивайло Московски: 

"Да добавя само, че днес сутринта преди да дойда, имах заседание с мобилните оператори. Всички клетки, всички станции днес още ще бъдат проверени батериите и ще бъдат заредени агрегатите с дизелово гориво, където няма, с добавки, за да не замръзва. Така че ще се опитаме да обезпечим". 

В този момент отново се намесва Борисов, който подчертава: 

"Дават го минус 22 градуса и снеговалеж. Все пак обръщаме се към хората, че при такива минусови температури и нашата техника може да аварира, така че докато мине бурята поне, само в краен случай да се предприемат пътувания".

Премиерът се интересува и какви са данните за грипа и ще бъде ли удължена ваканцията за учениците в цялата страна. 

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков отговаря, че са координирали с Министерството на образованието и са им препоръчали не само заради епидемията, а и заради студа, в който децата трябва да пътуват до училище, ваканцията да бъде удължена с два дни. 

Междувременно просветният министър Меглена Кунева издаде заповед за удължаване на ваканцията и така учениците трябва да са в клас не утре, а чак на 9 януари, понеделник.

"След това ще решаваме дали трябва да се продължи още", казва Бойко Борисов. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини