Обвинение за пране на пари очаква Ц. Василев в Люксембург

Обвинение за пране на пари очаква бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев в Люксембург.

Прокуратурата в херцогството е започнала срещу него наказателно дело през пролетта на 2015 година - това става ясно от неин писмен отговор, даден след запитване на „Монитор“. 

В него се подчертава, че в момента обвинението не е повдигнато, защото междувременно у нас се води досъдебно производство за същото престъпление. Затова делото в Люксембург е архивирано, докато текат процедурите в България, но с готовност да бъде възобновено. 

От държавното обвинение на Люксембург не са посочили какво точно обвинение се очаква да бъде повдигнато на Василев по замразеното към момента тяхно разследване, но според източници от съдебната власт у нас става въпрос именно за пране на пари. Такова досъдебно производство в момента тече в Софийската градска прокуратура, като то е за превъртане на парични потоци през негови офшорки именно в Люксембург. 

Материалите по това разследване са отделени от мегаделото за източването на КТБ, по което Василев вече бе обвинен от Спецпрокуратурата. 

До самото стартиране на делото в Люксембург се стигнало след искане за помощ по съдебна поръчка, пратено от нашата прокуратура, става ясно още от отговора на държавното обвинение в херцогството. Молбата за правна помощ е пратена през март 2015 г. и въз основа на нея са извършени редица претърсвания и изземвания на голямо количество материали от офисите на офшорките, свързани с Василев. 

Освен делото срещу Василев за пране на пари през офшорките му в Люксембург, в Софийската градска прокуратура има още едно по същия текст на Наказателния кодекс. То обаче е за пране на пари в Швейцария – при покупката на луксозна къща за над 20 млн. евро на Женевското езеро, като освен срещу банкера беглец по него разследването е и срещу съпругата му Антоанета Василева. Именно нейна собственост по документи е къщата и затова тя вече беше разпитвана. 

Паралелно в Швейцария също беше стартирано досъдебно производство. Дело за пране на пари срещу Василев бе започнато и от прокуратурата в Лихтенщайн, но засега не е ясно какво се случва с него. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    То
    Тодор
    0 0
    16:12, 5 яну 2017
    У нас го чакат 35 хиляди страници дело, ама да видим дали ще го дочакаме този мошеник да си дойде.
  • 2
    10
    102030
    0 0
    18:31, 5 яну 2017
    Поредното доказателство, че Василев е престъпник на световно ниво :)
  • 3
    Ма
    Марто
    0 0
    20:53, 5 яну 2017
    Цяла България очаква да види Цветан Василев, където му е мястото - в затвора!!!
Последни новини