Пресъздадоха лицето на човек, живял преди 9500 години

Учени са успели да пресъздадат облика на мъж, живял преди 9500 години, съобщава National Geographic .

Работата е извършена след детайлен анализ и проучвания на т. нар. Череп от Йерихон, който е не само най-старият в колекцията на Британския музей, но доскоро и най-загадъчният.

Черепът е бил пълен с пръст, отгоре е бил "замазан", а в околоочните орбити са били поставени мидени черупки.

Благодарение на дигиталните технологии, 3D принтерите и модерните съдебномедицински възстановителни техники специалистите са пресъздали лицето на човека, на когото е принадлежал черепът. Той е починал на около 40-годишна възраст.

Съобщава се също, че носът на Черепа от Йерихон е бил счупен докато човекът е бил жив.

Той е един от общо седемте замазани неолитни черепи, открити от Катлийн Кениън през 1953 година в Тел ел Султан, край съвременния град Йерихон на Западния бряг.

Откритието се превръща в археологическа сензация, която донася международна слава на Кениън - за първи път е отразено в декемврийския брой на National Geographic от 1953.

За съставяне на цифровия 3D-модел на лицето специалистите са използвали компютърна микротомография. С технологията са станали видими и онези части на Черепа от Йерихон, които до този момент са били скрити под древната "шпакловка".

Предполага се, че някога носът на мъжа е бил счупен, но травмата е напълно излекувана още приживе.

Налице са и доказателства, че черепът на мъжа е бил подлаган на стягащи превръзки от ранна детска възраст, вследствие на което формата му е променена. Стягането на черепа индиректно подкрепя тезата, че Черепът от Йерихон е принадлежал на човек от елита, тъй като тази практика е използвана най-вече във високите нива на обществената йерархия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини