Депутат от ГЕРБ: Цанев пишеше за БКП, Рашидов е мултак

Нито Вежди има право да се изкарва жертва на комунизма, нито Цанев да се прави на дисидент. Казусът с връщането на наградата от Цанев е морално-политически.

Това коментира пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. В студиото той бе подкрепен и от журналиста Георги Коритаров, който по ирония на съдбата е бивш агент на ДС.

Вчера Стефан Цанев обяви в открито писмо, че отказва да получи най-високото отличие на Министерство на културата "Златен век". Причината е, че същата награда получи и Димитър Иванов - началник на 6-ти отдел на 6-то управление на ДС.

Според Андреев гилдията на творците е имала вземане-даване с онзи режим и е била част от него. Двамата с Коритаров припомниха и лириката на Цанев, свързана с комунизма. Депутатът даде за пример поемата "Монолог за агитацията", която възхвалява Априлската линия на БКП. 

Режимът не е спирал Вежди Рашидов да изнася свои творби във Франция, коментира още Андреев по повод на реплика на министъра, че и той е бил репресиран по време на Възродителния процес.

"Не е нормално дясноцентристко правителство да няма критично отношение към хората като Димитър Иванов. Не може ли Рашидов като гражданин, жертва на комунизма, да откаже връчването на наградата?! Иначе Цанев и Рашидов са близки", отбеляза Андреев. 

И подчерта, че при Рашидов "мултакът е победил твореца".

"Може да е обидно да се слага Димитър Иванов до Стефан Цанев не заради миналото му, а заради заслугите му. Поезията на Цанев е толкова талантлива, че когато човек я чете, го побиват тръпки. Той обаче внушаваше, че комунизмът може да бъде вдъхновяващ.Нищо чудно младият Димитър Иванов да е бил вдъхновен от поемата на Стефан Цанев. Да е проронил една сълза като я е чел", допълни Коритаров.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини