WSJ назова автора на секретното досие на Тръмп

Бившият служител на британското разузнаване, 53-годишният Кристофър Стийл е съставил скандалния доклад за връзките на Тръмп с Москва, пише The Wall Street Journal, като се позовава на свой източник.со ссылкой на источники.

Освен доклада, Стийл е разработил и план за предаването на тази информация на властите в Европа и САЩ, включително на ФБР, пише още WSJ

В момента 52-годишният Стил е един от директорите на частната Orbis Business Intelligence. Те е основана през 2009 год. от бивши служители на спецслужбите и е специализирана в събирането на информация за разузнаването. .

Вторият директор на компанията, 58-годишният Кристофър Бароуз, казва, че не може "да потвърди или да опровергае", че докладът е изготвен от Orbis Business Intelligence. Самият Стийл, отбелязва изданието, вече няколко дни отсъства от дома си и коментар от него не е получен.

Предишни публикации в сряда, 11 януари, съобщаваха, че секретният доклад се е оказал тролинг на един от пранкерите от 4chan, като това в анонимен форум е обявил самият негов автор. По думите му текстът на "документа" е бил предаден на американският политически наблюдател Рик Уолсън още през ноември 2016 год., а той е повярвал в достоверността му.

Междувременно днес, 12 ануари директорът на американското разузнаване Джеймс Клапер заяви, че документът не е дело на американските спецслужби и не вярва, че подобен документ е възможно да изтече от американското разузнаване. За това съобщи Reuters.

Скандалът започна с публикуването на секретния доклад в BuzzFeed на 11 януари. Според едно от твърденията в него руското разузнаване има компромат срещу Тръмп и го е използвала, за да го шантажира. Компроматът е във връзка със събития при неговото посещения в Москва през 2013 год.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини