Иво Прокопиев завежда нова серия дела срещу Бареков

Иво Прокопиев дава на съд Николай Бареков, заради разпространените в медиите твърдения, обиди и клевети срещу него, близките му и бизнеса му.

В края на миналата седмица евродепутатът Николай Бареков обвини Прокопиев, че не е платил данъци за близо 5 млн. лв. от продажбата на акциите на "Каолин". За деянието била сигнализирана прокуратурата. 

Бареков съобщи, че е нарекъл групата „Гниди“ и поясни, че причината е, че участниците са действали по подобие на въшките в косата - през плетеници от офшорни фирми. 

Те действали в продължение на много години, като основните лица били Плевнелиев и Прокопиев. Присъединени били и много техни роднини, служители и лица, които понастоящем са в Контролния орган на „Да, България“

По думите на бившия журналист става въпрос за Юри Катанов, който бил бивш негов нископоставен служител в радио "Канал Ком". 

"Това поведение е обществен рецидив - пише Прокопиев в отворено писмо до медиите. - В миналото г-н Бареков няколко пъти е повеждал подобни кампании срещу мен, за което вече е осъден за същите или подобни твърдения и обидни квалификации." 

Той припомня, че е осъдил  на две инстанции Николай Бареков и сайта му bnews.bg за причинени вреди, чрез разпространени клевети и обиди за над 30 000 лева обезщетение, лихви и разноски. Предстои произнасяне на третата инстанция, но обезщетенията са събрани. 

Издателската група „Икономедиа“ също заведе и спечели дело срещу Николай Бареков за използването на снимки без разрешение и без заплатени авторски права. Делото е потвърдено на две инстанции, обезщетенията също са събрани. 

През 2012 г. заведох и наказателно дело от частен характер за клевета срещу него с допуснат граждански иск от 1 000 000 лв. До момента това е най-високият допуснат граждански иск в България. Във финалната фаза на делото г-н Бареков получи депутатски имунитет като член на Европейския парламент. По тази причина делото към момента е временно прекратено, пише Прокопиев. 

Той се закани, че при отпадане на имунитета му то ще бъде възобновено. 

"Независимо от агресивните опити правосъдието да бъде похитено, вярвам че България е правова държава. Ще продължа да завеждам нови искове срещу г-н Николай Бареков и всички други фалшиви говорители, които изпълняват главните роли в поръчковите медийни кампании за дискредитиране на неудобните обществени фигури. Тези кампании нямат общо нито с истината, нито с журналистиката, а целят единствено защита на властващия корупционен модел на държавно управление", казва Прокопиев.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини