Управляващата коалиция в Австрия оцеля

Правителствената криза в Австрия е преодоляна, предаде Дойче веле.

Социалдемократическата партия и Австрийската народна партия, от които се състои управляващата коалиция, постигнаха съгласие по работна програма за следващите 18 месеца - до есента на 2018 г., когато ще се проведат парламентарни избори.

Новината беше огласена от федералния канцлер Кристиан Керн (излъчен от социалдемократите) и председателя на АНП - вицеканцлера Райнхолд Митерленер.

"Имаме основата, върху която правителството може да работи добре през близките 18 месеца." - коментира Керн, цитиран от в. "Kurier".

От своя страна финансовият министър Ханс Йорг Шелинг увери, че са решени проблемите с финансирането на правителствените инициативи.

Остава програмата да бъде подписана от всички министри в правителството.

Съществуващата от 2013 г. управленска коалиция изпадна в криза след ултиматума на федералния канцлер Кристиан Керн, който на 25 януари заплаши да прекрати сътрудничеството с коалиционните партньори, ако не успеят да установят конструктивен диалог.

Сред постигнатите компромиси от партньорите са съкращаване на допълнителните разходи за заплати за предприятията, създаващи нови работни места, както и въвеждането на квоти за жени в управителните органи на частните компании, безплатни таблети за учениците, по-строги критерии за прием на студенти, "интеграционна година" със задължителна заетост за търсещите убежище.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини