Тръмп уволни и.д. главен прокурор на САЩ, оспорил указа му

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министъра на правосъдието Сали Йейтс, предаде БТА.

В САЩ министърът на правосъдието е и главен прокурор.

На мястото на останалата от администрацията на Обама Йейтс президентът назначи друг и.д. - Дейна Боенте - прокурор на източната област Вирджиния.

Преди да бъде уволнена, Йейтс нареди юристите към американското министерство на правосъдието да не защищават спорния указ на президента Доналд Тръмп за имиграционните забрани.

Това предадоха Асошиейтед прес, Ройтерс и БТА, цитирайки указание на Сали Йейтс, която временно изпълняваше длъжността министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ.

Йейтс разпореди това, като изрази съмнения в законността на указа, който забранява в САЩ да влизат граждани на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население.
 
Очакваше се нейното указание вероятно ще трае временно, защото номинираният от Тръмп нов правосъден министър - сенаторът Джеф Сешънс, очаква утвърждаване от Сената и вероятно ще приложи политиката на президента, отбелязва АП.

Обаче президентът изпревари събития, назначавайки нов и.д.

Решението на Йейтс и последвалото й отстраняване задълбочават несъгласието и противоречията около указа на Тръмп, тъй като и някои хора от новата администрация и съпартийци републиканци на президента също се дистанцират от политиката му.

Тръмп смени шефа на митниците и граничния контрол

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни и.д. началника на Службата за митнически и граничен контрол Дейниъл Регсдейл и назначи временно на негово място Томас Хоуман, съобщи министърът на вътрешната сигурност Джон Кели.

Тази служба е подчинена на министерството, оглавявано от Кели. Той изрази увереност, че Хоуман, който има 33-годишен стаж в правоохранителните органи, ще се справи.

Не се съобщават причините за уволнението на Регсдейл. Вероятно то е свързано с проблемите, възникнали около приложението на указите на Тръмп за ограничаване на имиграцията.

Оспорват указа по съдебен път

Вчера главният прокурор на западния американски щат Вашингтон съобщи, че ще оспори в съда временната забрана, наложена от президента Донълд Тръмп върху имиграцията от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Така щатът стана първият, дал под съд администрацията на Тръмп заради конкретен акт на нейната политика.

"Ако съдът се произнесе в наша полза, решението ще направи невалидно незаконното решение на президента в национален мащаб", каза прокурорът Боб Фъргюсън на пресконференция в Сиатъл.

Искът бе подаден във федералния съд в Сиатъл.

Фъргюсън е един от 16-те главни щатски прокурори, които в обща декларация в неделя нарекоха указа на Тръмп срещу имиграцията "антиамерикански и незаконен".

Базираната в щата Вашингтон мощна корпорация "Майкрософт" обяви, че подкрепя съдебния иск и че ще сътрудничи с прокуратурата на щата

Шефовете и на други от най-големите световни компании също се включиха в борбата против имиграционните забрани.

Към усилията за отмяна на указа на Тръмп по съдебен път се присъедини и Съветът за американо-ислямски отношения - организация, защитаваща гражданските права на мюсюлманите в САЩ. Тя подаде иск в областния съд в Александрия - щата Вирджиния.

27 американски сенатори демократи се опитаха снощи да наложат гласуване на проектозакон, който анулира указа на Тръмп. Опитът им обаче бе осуетен от републиканците в Сената.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза обаче, че мерките, предвидени в указа на президента, срещат подкрепа:

"Повечето американци са съгласни с президента. Те признават, че стъпките, предприети от него, имат за цел сигурността на страната".

Объркване в авиокомпаниите

Международната асоциация за въздушен транспорт - ИАТА, която обединява 265 авиокомпании от цял свят, очаква от администрацията на САЩ пояснение по създадената ситуация във връзка с временната забрана за пътуване към САЩ на граждани от 7 страни.

Това се казва в декларация на ИАТА, публикувана в Женева вчера. Асоциацията обръща внимание, че указът на президента на САЩ е издаден "без предварителна координация или предупреждение и е предизвикал объркване както сред авиокомпаниите, така и сред пътуващите хора".

Това вкарва авиокомпаниите в допълнителни разходи и дори глоби.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини