Доналд Тръмп: Иран е ”предупреден официално” заради ракетата

Американският президент Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че "Иран е предупреден официално" заради изстреляната балистична ракета.

Това съобщиха Ройтерс и БТА във връзка с внезапния скок в напрежението между двете страни, след като в неделя Иран извърши изпитание на балистична ракета със среден обсег.

Още в предизборната си кампания Доналд Тръмп неведнъж се е изказвал отрицателно за Иран и преди всичко за т.нар. „ядрена сделка”, за чието сключване през 2015 г. много допринесе администрацията на Барак Обама.

"Трябваше да са благодарни за ужасното споразумение, което САЩ сключиха с тях!", се казва още в съобщението на Тръмп в Туитър, което беше публикувано рано тази сутрин.

Във втори туит Тръмп написа: "Иран беше на ръба да рухне, докато не се притекоха САЩ и не му хвърлиха спасително въже чрез споразумението за иранската ядрена програма - 150 милиарда долара".

Спорно е доколко ракетният тест на Техеран не нарушава именно това споразумение, което е на път да извади страната от дългогодишна политическа изолация и икономически санкции.

В понеделник с този въпрос се зае и Съветът за сигурност на ООН, свикан на извънредно заседание по искане на САЩ и Израел.

Малко по-рано днес, пак в Туитър, Тръмп обвини Иран, че „бързо превзема Ирак”.

Успоредно с проблема за ракетата Иран е една от седемте страни, на чиито граждани временно е забранено влизане в САЩ съгласно нашумелия антиимиграционен указ на Доналд Тръмп.

„Успешно” изпитание

След като един ден се въздържаше да коментира съобщенията и реакциите за извършен ракетен тест, Техеран го потвърди вчера, а днес уточни, че той е бил успешен.

"Изпитанието на ракетата в неделя беше успешно. То не нарушава споразумението по ядрената програма със световните сили или която и да било резолюция на ООН", каза иранският министър на отбраната Хосейн Дехган за агенция Тасним, цитирана от БТА.

Имаше предишни твърдения от американски източници, според които ракетата е избухнала в последния стадий на полета.

От друга страна Али Акбар Велаяти, съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, заяви днес, че Иран няма да се поддаде на заплахите, отправени от САЩ заради изпитанието. По думите му, "не за първи път неопитна личност, какъвто е и президентът на САЩ Доналд Тръмп, заплашва Ислямската република".

По-рано от иранска страна на Тръмп бе казано също, че е „новак в политиката”.

"Иран не се нуждае от позволението на никоя страна, за да се отбранява", заяви още Велаяти пред иранската агенция Фарс.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини