Вътрешният министър призна за напрежение в МВР

Реформата в МВР, приета от предишния парламент, поражда напрежение във ведомството, заради необоснованото увеличение на доходите на част от служителите.

Това заяви в интервю пред БНР служебният вътрешен министър Пламен Узунов. 

Той допълни, че е възможно това да повлияе на мотивацията на работещите. Вътрешният министър уточни, че въпреки напрежението, което създава сред служителите изпълнението на реформата в МВР, той трябва да я изпълни.

"Административно обвързан съм да подпиша заповедите за назначаване, свързани с административната реформа. За съжаление в момента е налице напрежение от социалната несправедливост, тъй като необосновано доходите на част от служителите ще бъдат завишени", каза Узунов.

Ръководството на МВР обаче ще търси начини за преодоляване на социалното неравенство.

"Възможно е да повлияе на мотивацията на служителите, но аз и ръководството на МВР, в периода, в който ще бъдем ангажирани с тази дейност, ще търсим компенсаторни механизми, с които да потушим това социално неравенство", допълни вътрешният министър.

Промените в Закона за МВР влязоха в сила вчера. Според тях част от работещите в министерството вече ще работят по Закона за държавния служител. 

Промените определят три групи служители в министерството: държавни служители, полицаи и пожарникари, както и служители, назначени в системата на трудовото правоотношение. Също така влезе в сила и ограничението 24-часови смени на служителите на МВР да са само по изключение. 

Първоначално ръководството на МВР беше обявило голям брой промени, които искаше да въведе в системата. Те обаче бяха посрещнати с недоволство и протести от страна на полицаите. Това стана причина бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова да оттегли част от предложенията си.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини