Ще стане ли вековният горун в Насалевци Европейско дърво на годината? Гласувайте и ще разберете

Величествен вековен зимен дъб, който расте до външната стена на църквата "Рождество Богородично" в трънското село Насалевци, е сред претендентите за "Европейско дърво на годината`2017". Дървото е на над 600 години и е защитено. Мястото, където е пуснал здравите си корени, се смята за свещено. Тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (XII-XIV в.), а сегашния храм "Рождество Богородично" е построен през 1859 г. Хората всяка година са правели курбан за здраве, предпазване от градушки, нападения, за дъжд.

Останалите претенденти за титлата са дървета от Белгия, Чешката република, Англия, Естония, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Северна Ирландия, Полша, Шотландия, Словакия, Испания и Уелс. Всички тях можете да ги видите на официалната страница на инициативата ТУК.

Гласуването ще продължи до 28 февруари. През последната седмица (от 22 до 28 февруари) то ще е тайно и на уеб страниците няма да бъдат показвани времевите резултати от гласуването.

Резултатите от гласуването ще бъдат обявени на церемонията по награждаване на победителите в конкурса, която ще се проведе в Брюксел, на 21 март.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини