Педофилия и сред австралийските свещеници

Седем процента от свещениците в Австралийската католическа църква са били обвинени за сексуален тормоз над деца през последните няколко десетилетия според предварителен доклад, разкриващ размерите на кризата, предаде Асошиейтед прес.

Докладът беше огласен при откриването на заседание на Кралската комисия за институционална реакция при сексуален тормоз над деца. Комисията разследва от 2013 г. как Католическата църква и други институции са реагирали на случаите на сексуален тормоз през десетилетията.

Комисарите са констатирали, че между 1980 и 2015 г. 4444 души са съобщили, че са били обект на тормоз в над 1000 католически институции в цяла Австралия.

Средната възраст на жертвите е 10,5 години за момичетата и 11,5 за момчетата. Общо 7% от свещениците в Австралия са обвинени между 1950 и 2010 г. Ватикана следи внимателно хода на разследването.

Няколко висши духовници от Австралийската католическа църква ще дадат показания през следващите няколко седмици. Окончателният доклад на комисията се очаква да бъде представен до края на годината, предава БТА.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини