Ford с трансмисии с два съединителя

В постоянното преследване на повече ефективност, представяне и предоставяне на повече мощност следващата стъпка за много автомобилни производители е внедряването на трансмисии с два съединителя.
След като първоначално бяха представени сред суперспортните автомобили (в случая, защото предоставят по-бърза смяна на предавките и оптимизират ускорението), трансмисиите с два съединителя постепенно си пробиват път сред по-всекидневните автомобили като Volkswagen, Volvo, Audi и други.
Сега и от Ford съобщават, че продукцията им за САЩ ще се присъедини към списъка с такива модели от 2010 година.

Корпоративната технология зад предстоящата трансмисия на Ford се нарича Powershift. От Volvo даже вече се възползваха от нея, като я внедриха в своя С30, както и други модели. Както при други аналогични системи, Powershift трансмисията с два съединителя може да оперира и в автоматичен режим, и в ръчен режим (обикновено с педалчета зад волана). Съответно при различните производители има леки вариации на тази тема.
И тъй като дебютът на моделите на Ford с трансмисия с два съединителя за САЩ ще започне със сегмента на малките коли, то е много възможно да се предлага само автоматична опция, за да се пести от средства и от допълнителна сложност.

Независимо дали скоростите ще се сменят от водача или не, трансмисията с два съединителя от много време са хвалени заради ефективността си и оптимизирането на скоростта за смяна на предавките.

„Тази шестстепенна скоростна кутия е подобрение спрямо днешните автоматични трансмисии по отношение на икономия на гориво, докато същевременно предоставят на водачите още по-голямо удоволствие при шофиране" - каза Барб Самарджич, вице-президент на глобалния отдел на Ford за задвижващи системи.

Powershift също така е част от плана на Ford да направи всички свои модели с шестстепенни трансмисии до 2013 година. Моделите с въпросната предавателна кутия ще се появят в шоурумите в САЩ през 2010 година, въпреки че все още не е ясно кои модели ще ги получат.
Основните кандидати в сегмента на по-компактните автомобили са глобалните модели Focus и Fiesta. Други модели, които има шанс да се сдобият още рано с Powershift трансмисия, включват хибрида Fusion, който и без това преследва именно повече ефективност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини