С мед и курбан почетоха Св.Харалампий в село Черногорово

    Храмовия си празник отбелязва днес димитровградското село Черногорово. Църквата там носи името на покровителя на пчеларите Св.Харалампий. Празнична литургия отслужи тази сутрин Архирейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев. Църквата се оказа тясна да побере желаещите да присъстват на водосвета. Зам.кметът Яшо Минков, общински съветници и селски кметове уважиха събитието.

    Отец Георги освети над 100 буркана мед, които бяха раздадени на миряните. Част от него е осигурен от дарители, сред които и кметът на Черногорово Живко Янков.

    Осветен бе и курбан, дарение от коалиция „Да за Димитровград” и председателят й Стефан Димитров. Той също бе раздаден на миряните. Кратък отчет за дейността на сдружение „Св. Харалампи” направи съветникът Стоян Христов. Миналата година коалицията инициира акция за набиране на средства за частичен ремонт на храма в селото.

    Църквата в Черногорово е най-старата запазена в общината, строена е през 1863 г. Тя е и единствената, която носи името на светеца. 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини