И след всичко, само музиката ще се чува!

2008-ма. Годината на Финансовата криза, годината на Обама, годината на Големия адронен колайдер, годината на българското недоволство... и най-вече годината на музиката!

Съмнение няма, а критиката e излишна - 2008-ма беше една от най-силните години за България в музикално отношение. Родният меломан просто нямаше как да остане по-доволен.

Затегнете коланите и сложете тапи за уши, защото ще стане мнооого шумно!

...

Април. Връщаме се към пролетта на 2008 г. Каква цветна пролет! Началото положиха латино калпазаните "Молотов".

Шайката буквално опияни хилядите "спенглиш" фенове с бира и страхотни латино ритми. Фиестата беше грандиозна, а алкохол и феромони не липсваха. Припомнете си ги тук.

Бандата, дори и без да предполага, стана най-адекватната прелюдия за колегите си от Delinquent Habits, които три месеца по-късно и малко по-на изток дариха верните почитатели с едно страхотно музико-алкохолно тържество за ушите, очите, мозъка и тялото.

Май. Вече сме поизтрезнели, дърветата са разцъфнали и иде време за любов и... Дзукеро.

Няма по-хубаво нещо от това, да слушаш прекрасните италиански лирики на фона на акустичната му китара. Най-сладкият изпълнител ни поведе в друг свят, от който изобщо не искахме да си ходим.

Никой не знаеше италиански, а всички разбираха за какво пее. Дзукеро е голям, а музиката му - вечна!

Просто "Diamante"! Тук може да го преживеете наново.

Любов ли? Време е за жица!

Времето - само седмица след Дзукеро, мястото - столичният стадион "Академик", а групата - динозавърска.

Легендите "Кис" ни показаха как го правят. И освен вечните мелодии, които свирят вече 35 години и които са влезли безвъзвратно и безусловно в промитите мозъци на милиони и милиони фенове от поне 4 поколения, музикантите ни зарадваха и с грандиозно светлинно и димящо зрелище, яка жица и, разбира се, емблематичните маски!

Черно-белите физиономии изчезват в пушека, а той се оцветява в лилаво. Изведнъж на сцената разцъфва Кайли Миноуг!

18 май остава в историята - принцесата пристигна на стадион "Локомотив" и голяма част от подложените на музикална диета български меломани за първи път видяха шоу на суперзвезда! Концертът на Кайли не беше просто музика, концертът на Кайли беше спектакъл от най-висок ранг - певицата издирижира перфектно едно невероятно колоритно шоу, пълно със светлини, цветове, мултимедия и божествени танцьори.

Кайли, наистина повярвахме в теб!

Още опиянени от сладката отрова на Кайли се отправяме към НДК, където една от най-великите групи за всички времена Kool&The Gang изнесе незабравим концерт.

Легендите на фънк - джаз звученето дадоха всичко от себе си, като превърнаха представлението си в едно от най-незабравимите изживявания за българската публика, която предсавляваше просто танцуваща и пееща маса на възраст от 4 до 60 години.

"She s fresh" , "Summer madness" , "Ladies Night" беше само малка част от класическия репертоар, който ни преведе през цяла цяла епоха - тази на вечното диско!

Celebration за всички!

Юли. Горещо. Страстите кипят, а пясъкът трепти от маранята. Времето: 5-7 юли, мястото: култово! ДОБРЕ ДОШЛИ В КАВАРНА! И да живее рокът!

Не едно, а четири рок величия разтресоха родното Черноморие и не останаха длъжни на феновете. Mаnowar, Alice Cooper, In Flames, Slayer.

Старите кучета Mаnowar докараха феновете до 3 часова кататония, причинена от феноменалния им репертоар, здравите струни и емблематичното крещене на сцената на Ерик Адамс. "Това е първият ни път в България, но ви уверявам, че няма да е последният", се заканиха рок идолите, след което размазаха с още няколко песни и помахаха за довиждане.

Alice Cooper даде всичко от себе си. Доста хора твърдят, че по-зрелищен и по-шоков спектакъл не са гледали. Той показа всичко, на което е способен - пищни костюми и декори, кръв, убийства. Феноменът не направи концерт, а истински спектакъл на ужаса. Стигна дори дотам, че да се "гаври и убие" дъщеря си на сцената, след което самият той триумфално бе "обесен". Poison...

Изтърсваме пясъка от кубинките и хващаме влака за София, защото на 25 юли ни се случи събитието на годината.

Легендите, вечните, незабравимите Металика.

Тук няма нужда от празнословия, думите са просто излишни. Всеки, който отиде - разбра.

Джеймс, Ларс, Кърк и Робърт бяха безкомпромисни и оставиха 50 000 души на националния стадион "Васил Левски" без глас.

Великаните накараха всички просто да ги обожават. Целият стадион пееше в едни глас химните на Металика - "Fuel", "For whom the bell tolls", "Leper messiah", "And justice for all", а когато се стигна до вечната "Nothing else matters", стадионът се превърна в еднородна материя от светлина. Беше грандиозно и магическо.

Успокойте треперещите си от емоция и шок тела, защото той идва. Idol, American Idol, Sex Idol или просто Лени Кравиц.

Чернокожата рок легенда изгря на софийска сцена точно на 27 юли и остави без дъх всичко органично, отишло да го гледа. Полът, годините и расата не бяха от значение.

Лени, дефилиращ по кожени панталони на сцената, на фона на незабравимите си рок хитове, станали пословични за цяло поколение. Гледката няма да се забрави... никога! Сексиии!

Август. Лятото е в разгара си и отново се отправяме на път към морето, този път, за да станем свидетели на нещо наистина грандиозно - фестивалът Spirit of Burgas.

Шест сцени, повече от 150 артиста, между които Kosheen, The Sisters of Mercy, Asian Dub Foundation, Bonobo, Cradle of Fifth, Ministry of sound DJs и повече от 100 000 човека накараха целия музикален свят на обърне очи към черноморския град и да наблюдава какво се случва.

Официалните медийни партньори на събитието бяха MTV, които направиха фестивала наистина специален. Организаторите направиха филм, който се завъртя в ефира на музикалната телевизия и показа.

Spirit of Burgas направи така, че България да се прочуе и благодарение на него се даде гласност и сцена за изява на десетките български ултраталантливи музиканти, които показаха класа и професионализъм, не по-малък от световните величия.

Перфектна организация и неповторимо изживяване - това бе Spirit of Burgas 2008. Със сигурност ще бъдем там и това лято!

Припомнете си как протече фестивалът по дни тук и тук.

Септември дойде, лятото отмина. Какво лято само! Квалифицират есента като "умиращ сезон" , но есента на 2008-ма беше по-жива и истинска от всякога!

Защо ли? Защото концертът на Snoop Dogg в Зимния дворец на 18 септември ще се помни дълго. Невероятна атмосфера, страхотен звук, атрактивна мултимедия и най-вече освирепяла публика!

Кучето ни накара да изкрещим неговото име повече пъти, отколкото през живота си сме казвали собствените си! И това без каквито и да е било физически, артистични, или танцувални усилия.

Сто и един пъти той просто попита: "Как е моето име? Как е моето *** име!" и тълпата като хипнотизиана в перфектен резонанс крещеше: "Снууп Дог! Снууп Дог!"

Преживейте го отново тук!

Ноември. Последен за музикалното пришествие. Най-атрактивният завършек на тази изключително силна в музикално отношение година дадоха безумната електро-поп икона Ройшийн Мърфи и брит идолите Stereo Mcs.

Ройшийн Мърфи даде на българската публика нещо уникално. От репертоара й помня една-две песни, но безумното, шарено, биещо се със зли беквокалистки от други планети същество, омотано в хората от стереотипното общество, няма да забравя никога!

Безумие и лудост - това ни показа екс-вокалистката на Молоко. Страхотна бе!

А Stereo MCs го направиха за трети. Те взривиха столичната зала Универсиада пред повече от 2500 души. Футбол, бира и старите и нови песни - всичко беше толкова брит. Ще ги чакаме отново!

И тъй като времето и пространството са ни ограничени, а концертната сцена в България през изминалата година стана място за изява на десетки и десетки великолепни артисти - аплодисменти!

Аплодисменти за Ace of bace, Twisted sister, WASP, Brand New Hevies, Мариза, Boney М, Whitesnake, Def Leppard, Chris Rea, David Sanborn, Мизия и всички останали.

Ще се видим и тази година - още по-хубава и музикална от предходната!

Този своеобразен и крайно непълен обзор е предназначен да преразкаже случилото се на регионално ниво, но тъй като на Балканите се случи нещо неповторимо, а разстоянието беше на един хвърлей и стотици българи се възползваха, няма как да не го спомена.

Мадона дойде! За първи път Балканите се превърнаха в център на едно от най-грандиозните шоу събития, правени някога. За описанието, думи просто не могат да се намерят. Всички само си представяхме какво е да бъдеш свидетел на шоу на Нейно Величество.

Поп иконата включи Черна гора и Атина като част от "Sticky and Sweet Tour". Повод за турнето се явиха последният й албум "Hard Candy", 50-годишният й юбилей и 25 години на сцената.

И тя дойде, като показа едно невиждано зрелище. Тези, които имаха късмета да участват в това приключение са положителни, че това е едно от събитията, което няма да забравят никога. Някой казват, че след концерт на Мадона вече не са същите. Ще видим...
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини