Еврокомисията повиши прогнозата си за икономиката на България

Европейската комисия повиши прогнозата си за растежа на българската икономика до 3,3% през 2016 г. в сравнение с 3,1% през есента на 2016 г.

Очакванията за 2017 г. и 2018 г. остават непроменени, съответно 2,9% и 2,8%.

Вътрешното търсене ще има основен принос за растежа на БВП през целия прогнозен период. Частното потребление ще нарасне с 3,2% през 2016 г., след което слабо ще се забави през следващите години.

След понижение с 0,5% през 2016 г. (поради спада в публичните инвестиции), инвестициите ще отбележат растеж през 2017 г. поради по-доброто усвояване на европейски средства, прогнозират от ЕК.

В същото време се очаква външнотърговският дисбаланс да се увеличи. Според зимната прогноза приносът на нетния износ ще намалява през целия прогнозен период. Причината затова е, че ръстът на търсенето ще доведе и до ускорено нарастване на вноса.

Еврокомисията очаква и през тригодишния период приходите в бюджета да изпреварват разходите. За 2017 г. е прогнозиран излишък в размер на 2,6 % от БВП. През следващите две години обаче се очаква постепенно свиване на положителното салдо, съответно до 1,4% и 0,8% от стойността на показателя.

С основен принос ще бъде по-високият внос, движен от силно вътрешно търсене и покачване на цените на енергийните стоки.

Друг любопитен момент от прогнозата на ЕК е, че тази година най-накрая периодът на дефлация в България ще свърши и цените ще тръгнат нагоре. Прогнозата за 2017 г. е за минимално увеличение от 0,8% вследствие на ръста на потреблението и поскъпването при преработените храни и енергийните стоки. Прогнозата е инфлацията да се ускори до 1,2% през 2018 г.

Очакванията на ЕК са безработицата у нас да продължи да намалява.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини