Ще работим два месеца повече за пенсия

Подробни обяснения за плавното повишаване на възрастта за пенсиониране и необходимия трудов стаж публикуваха от Националния осигурителен институт.

Такъв тип обяснения се разпространяват за първи път от приемането на пенсионната реформа през лятото на 2015 година, пише „Труд“.

През настоящата 2017 г. ръстът на възрастта за пенсиониране се повишава с още два месеца, както е планирано. Така за жените вече е необходим стаж с два месеца повече – 35,4 г., а за мъжете – 38,4 г.

Възрастта за оттегляне от работа за първите вече е 61 г., а за вторите – 64 г. С този тренд от два месеца на година през 2037-а границата трябва да бъде изравнена за двата пола: стаж – 40 години и възраст 65 години.

От НОИ разясняват, че ако някой няма право на пенсия по посочените условия, то следва да опита по реда на член 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Там е указано, че за да получиш пари за старост от държавата, трябва да имаш минимум 15 години действителен стаж. Това се проверява в НОИ и когато се потвърди, експертите преценяват каква сума да се отпуска месечно на дадения човек.

„Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО (вж. таблицата – б.а.) се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, като от 1 юли 2016 г. е 161,38 лв.“, обясняват от НОИ.

Оттам допълват, че за тези с реален стаж от 15 години на този етап е 137 лева и 17 стотинки. 

Как се определя средномесечният осигурителен доход, който е основен за размера на пенсията? Това на практика са вноските, които ни се удържат всеки месец върху заплатата.

Десетки са случаите, при които дадена дейност се счита за стаж, но не се взема предвид за определянето на пенсията.

Ето част от тях: времето на наборната или алтернативна служба, отпускът за бременност и раждане. И още: при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст и за отглеждане на дете без право на парично обезщетение.

Когато човек е осигурен по едно правоотношение за всички социални рискове и пострада при трудова злополука или се разболее заради работата си, тогава доходът му може да претърпи корекции.

„Тогава средномесечният осигурителен доход, от който се изчислява пенсията за трудова злополука или професионална болест, може да се определи и от дохода, върху който са правени осигурителните вноски за всички социални рискове“, обясняват от НОИ.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини