Китай се обяви срещу независимостта на Тайван

Китай се обяви срещу независимостта на Тайван. Под никаква форма Пекин няма да приеме независимост и сепаратизъм. Териториалната цялост и суверенитет ще бъдат пазени.

Това се казва в изявление на премиера Ли Къцян преди откриването на сесията на парламента, където ще изнесе реч, предадоха световните информационни агенции. 

През януари стана ясно, че тайванската армия се подготвя с военни учения за китайска инвазия, тъй като има опасения, че бъдещите политики на Доналд Тръмп към Китай могат да засегнат регионалната стабилност,

Припомняме, в края на миналата година Доналд Тръмп и лидерът на Тайван Цай Ингвен проведоха телефонен разговор, който разгневи Китай. Разговорът доведе до скандал между Вашингтон и Пекин, тъй като Тръмп на практика е нарушил политиката на САЩ в региона на Азия. През 1979 г. тогавашният държавен секретар възприема политиката на "Един Китай" и прекратява отношенията на високо ниво с Тайван. Тръмп намекна, че Вашингтон може да се откаже от дългогодишната си политика по отношение на Тайван.

Пекин през последните години задълбочава търговските връзки с демократичното правителство на острова, което е част от опитите за евентуално съединение. Но Комунистическата партия зае по-твърда позиция след изборите по-рано тази година, спечелени от настоящия президент Цай Ингевен, чиято партия води по-независима политика по отношение на Китай

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини