Чавушоглу: Германия трябва да реши дали Турция е приятел или не

Германия трябва да реши дали гледа на Турция като приятелска страна, заяви турският външнен министър Мевлют Чавушоглу след срещата си с германския си колега Зигмунд Габриел. 

"Германия трябва да реши дали Турция е приятел или не", каза Чавушоглу, цитиран от АФП и изрази желание Габриел да посети Турция възможно най-скоро.

Двамата външни министри се срещнаха в Берлин при отбегнати отношения между двете държави заради отказа на германските власти да позволят провеждането на предизобрни шествия преди рефередума за трансформиране на Турция в президентска република, който е насрочен за 16 април.

Разгневен от германското решение, президентът Реджеп Ердоган сравни действията на Берлин с тези от времената на нацисткото управление на страната. Думи, които предизвикаха остра реакция в Германия. 

Във вторник Чавушоглу допълни, че Германия се намесва във вота в полза на отхвърляне на предложените конституционни промени. В европейската страна живеят 1,4 млн. турци, които имат право да гласуват.

"Турската страна заяви, че иска да бъде третирана равностойно и с уважение, но смятам, че и двете страни имат отговорност и има граници, които не трябва да бъдат пресичани и сравнението с нацистка Германия е една от тях", каза Зигмунд Габриел след срещата, цитиран от Би Би Си. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини