"Шин Фейн" поиска референдум за независимост на Северна Ирландия

Най-голямата националистка партия на Северна Ирландия "Шин Фейн" поиска провеждането на референдум за независимост от Великобритания. Според нея, допитването трябва да се проведе "възможно най-скоро".

След резултатите от референдума за Брекзит, партията призовава неведнъж за такъв референдум и обединение с Ейре. При определени условия според споразумението от 1998 година, Лондон може да разреши допитване за обединение. Но държавният секретар Джеймс Брокъншир отсече през юли, че не вярва, че това ще се случи. 

Докато проучвания на общественото мнение през миналата година показваха предпочитание към запазване на съюза с Англия, то през последните месеци не са правени подобни и това засилва спекулациите, че сепаратистките настроения може би печелят привърженици. 

Мишел О'Нийл, лидер на "Шин Фейн", заяви в Белфаст, че Брекзитът е бедствие за ирландците и британското правителство отказва да слуша гласа на мнозинството и да изпълнява задълженията си. 

На референдума през юни, 56% от гласоподавателите в Северна Ирландия поискаха оставане в ЕС, срещу 52%, които се обявиха за напускане. 

Това се случва часове, след като премиерът на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще търси правомощия за организиране на нов референдум.

Стърджън подчерта, че трябва да има план за бъдещето на Шотландия след стартирането на преговорите за Брекзит.

Според нея не става въпрос само какви отношения ще има държавата с Европа, а в каква страна Шотландия трябва да се превърне.

Времето и подробностите за националното допитване ще бъдат решени от шотландския парламент, но Стърджън разкри, че новият референдум трябва да се проведе между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини